Skip to content

Kåre Skorpen fikk Omsorgsprisen 2013

Skuespillere fra Ronja Røvardotter, sangartist Thea Hjelmeland, prisutdeler Ragnhild Stolt-Nielsen, programleder Sverre Chr. Wilhelmsen, fiolinist Sonoko Miriam Shimano Welde og musikalsk ansvarlig Helge Lilletvedt under den avsluttende allsangen. Foto: Morten Hatlevik

Skuespillere fra Ronja Røvardotter, sangartist Thea Hjelmeland, prisutdeler Ragnhild Stolt-Nielsen, programleder Sverre Chr. Wilhelmsen, fiolinist Sonoko Miriam Shimano Welde og musikalsk ansvarlig Helge Lilletvedt under den avsluttende allsangen. Foto: Morten Hatlevik

Omsorgsprisen 2013 ble søndag 26. januar 2014 delt ut på Den Nationale Scene. Kvelden rommet en festforestilling i seg selv, og samtidig en breddemarkering av positive tiltak og kompetanse på feltet omsorg for gamle.

Kåre Skorpen, omsorgsarbeider ved Ulrikstunet, var årets førsteprisvinner, «med sin spesielle gode omsorg for alle beboere, hjelpsomhet, sang, andakt, dikt og opplesing av Jacob Sandes historier», som det het i den håndskrevne nominasjonen.
Det ble videre delt ut to andrepriser, til ekteparet Morten Andre Høyland og Helene Kallestad, sterkt engasjerte i nabohjelp, og til Gerd Kongshavn, aktivitør med ansvaret for frivillighetsarbeidet ved Hospitalet Betanien.

Alle byens sykehjem og avdelinger for hjemmebaserte tjenester var invitert i teatret denne kvelden, og representanter for hele 31 sykehjem og 10 bydeler innen hjemmetjenesten inntok scenen og mottok hvert sitt Omsorgsbilde fra prisutdeler Ragnhild Stolt-Nielsen, byrådsleder i Bergen. Omsorgsbildet er tatt av fotograf Hans Jørgen Brun, og viser flere generasjoner i møte med et mektig naturlandskap i skjærgården.

En linje for det kunstneriske programmet og samtalen på scenekanten dette året var barn og unge som pårørende, som deltakere og medvirkende. Fiolinvirtuosen Sonoko Miriam Shimano Welde og sanger, komponist og sceneartist Thea Hjelmeland representerte et ungt musikalsk uttrykk gjennom hele den halvannen times lange forestillingen. På scenen tolket også skuespillerne Stig Amdam, Susann Bugge Kambestad, Dag Håvard Engebråten og Ellen Birgitte Winther i to sekvenser forholdet mellom barn og voksne i Astrid Lindgrens særegne Ronja Røvardotter-univers. At sorg og savn er noe som hører med i livene også utenfor Mattisskogen, spant daglig leder Stein Husebø videre på, i en nær samtale med Hanne Nerland, som gjennom flere år levde med mamma som demenspasient.

Helge Lilletvedt stod for de musikalske arrangementene, og konferansier Sverre Chr Wilhelmsen bandt det hele sammen på teatrets hovedscene. Alle fremmøte i salen fikk ved utgangen boken Fra livets minnebok, av Bente Bratlund, også dette en gave fra GC Rieber Fondene.

Omsorgsprisen ble opprettet i 2001 for å fremheve den enestående innsats mange gjør for at gamle og andre skal ha et godt liv i deres siste levetid. Den tildeles en medarbeider, frivillig, pårørende, institusjon eller prosjekt som de siste årene har vist fremragende omsorg – i Bergen eller Hordaland. Omsorgsprisen 2013 er et samarbeid mellom GC Rieber Fondene og Verdighetsenteret.


Relaterte saker

Hvordan ta vare på hjelperen?

5. januar 2018 Hva er omsorg, og hva motiverer oss, spør Stein Husebø. Hvem kan være «bossbøtte» når hjelperen trenger påfyll og en å snakke med?  Les mer

April 2018: Konferansen «Kunst, mestring og omsorg»

3. januar 2018 Nasjonal konferanse om dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg arrangeres i Bergen april 2018. Les mer

97-åring spurte om lov til å kysse Ivar

27. desember 2017 I Harstad får sykehjemsbeboere være med på kjøreturer. Det skaper dobbel glede.  Les mer