Vi gratulerer Oddvin Heimvik med førsteplassen i årets omsorgspris. Heimvik er pensjonist, omsorgsperson og idealist fra Utåker i Kvinnherad. Publikum i en fullsatt teatersalong på Den Nationale Scene fikk søndag 22. januar…

24. januar 2017 by Kristine Askvik

 

Oddvin Heimvik fikk Omsorgsprisen 2016. Daglig leder Odd Jordheim ved Verdighetsenteret til venstre. Foto: Thor Brødreskift
TIL TOPPS: Oddvin Heimvik fikk Omsorgsprisen 2016. Daglig leder Odd Jordheim ved Verdighetsenteret til venstre. Foto: Thor Brødreskift

Vi gratulerer Oddvin Heimvik med førsteplassen i årets omsorgspris. Heimvik er pensjonist, omsorgsperson og idealist fra Utåker i Kvinnherad.

Publikum i en fullsatt teatersalong på Den Nationale Scene fikk søndag 22. januar oppleve den sekstende utdelingen av Omsorgsprisen, et samarbeid mellom GC Rieber Fondene og Verdighetsenteret – omsorg for gamle. En festforestilling med et variert kunstnerisk program dannet rammen for en kveld som ikke minst fremhevet den enestående innsatsen mange gjør for at sårbare gamle og andre skal ha et godt liv i deres siste levetid. 

– Vi gratulerer vinnerne med prisene!  De er valgt ut som representanter for det viktige omsorgsarbeid for sårbare gamle, og vi håper denne anerkjennelsen vil inspirere både dem og andre videre i det daglige, sier Odd Jordheim, leder ved Verdighetsenteret og årets konferansier. 

Årets vinner
Omsorgsprisen tildeles en medarbeider, frivillig, pårørende, institusjon eller et prosjekt som de siste årene har vist fremragende omsorg – i Bergen eller Hordaland. Årets førstepris gikk til Oddvin Heimvik – pensjonist, omsorgsperson og idealist fra Utåker i Kvinnherad. Prisvinner har en kone som har vært rammet av demens gjennom mange år og har i tillegg en sønn – 44 år, med cerebral parese, som har bodd hjemme sammen med foreldrene i alle år. Prisvinner vet fra egen hverdag mye om hva som kreves ev pårørende i daglig omsorgsarbeid.

Fra Harald Schjelderup – årets prisutdeler, mottok førsteprisvinner et gavebrev på kr. 30.000,-, Omsorgsstatuetten, laget av Vidar Mæland, diplom, og i tillegg årets omsorgsbilde, tatt av Vibeke K. Seldal fra Bekkalokket Fotoklubb.

Les Bergens Tidende (abonnement) og NRK Hordaland sine intervjuer med vinneren.

Les mer om Omsorgsprisen og tidligere vinnere. 

Andrepriser til Arna og Slettebakken
De to andreplassene gikk til to ulike institusjoner, som hver mottok et gavebrev på kr. 10.000,- hver, diplom og blomster – i tillegg til årets omsorgsbilde:
Hjartebanken ved Arna helseheim har tatt initiativ til at opptil 20 av pasientene på sykehjemmet kommer regelmessig ut på tur ved hjelp av rundt 15 frivillige Slik blir det skapt gode relasjoner og fine øyeblikk. Daglig leder Kjartan Hollekve mottok prisen, og fikk selskap av en hel delegasjon frivillige på scenen i teatret.

Slettebakken menighets eldresenter og aldershjem fikk andrepris for innsats og kreativitet for de gamle: Musikk, sang, ønskekonsert og cowboy-aften med tilhørende wild west-mat. Ute på tur rigges lavvo med mat og kaffe. Her er det også hønsegård og flaskelam vår og sommer. Prisvinner vektlegger tverrfagligheten, og lot fire ansatte sammen motta prisen; Linda Boge; leder for renholdsavdelingen, Hilde Bøe; kjøkkensjef, Haldis Friis; avdelingsleder og Kirsten M. Holte; aktivitetsleder.

Program med stor spennvidde
Kveldens faglige innlegg holdt Stein Husebø, faglig leder ved Verdighetsenteret: Hva er verdighet?

Gjennomgangsfigurer på scenen var cellist Katrine Pedersen, André Søfteland, suksessvokalisten fra Hellemyrsfolket og Spellemann på taket, og musikalsk ansvarlig Helge Lilletvedt, som bandt det hele sammen. Seks unge brassmusikere fra BFUng fremførte både prisfanfarer og et eget musikalsk nummer, mens skuespiller og dramatiker Bjørn Willberg Andersen, Sissel Ingri tank-Nielsen og Sverre Røssummoen fra DNS-ensemblet bød på smakebiter fra den kommende DNS-oppsetningen Engler over Møhlenpris – bl.a. en sterk dialogscene med et ektepar idet demenssymptomene slår inn i hverdagen.
Et førtitalls representanter for byens sykehjem og hjemmetjenester mottok årets omsorgsbilde på scenen – en nydelig parade, og honnør til det viktige omsorgsarbeid som utføres i den daglige praksis.

Juryen for Omsorgsprisen består av representanter fra Verdighetsenteret, Bergen kommune, GC Rieber Fondene og Bergen Røde Kors sykehjem.

Tidligere vinnere av Omsorgsprisen

2015 Tor Leif Pedersen
2014 Gerd og Turid Reistad
2013 Kåre Skorpen
2012 Johan Krohn-Hansen
2011 Ernfrid Landro
2010 Megafon v/redaktør Thomas A. Nilsen
2010 Ærespris til Wenche Foss
2009 Arne Jellestad
2008 Margrethe Slinning
2007 Åse Soligaard
2006 Inger Johanne Knudsen
2005 Amund Feste
2004 Frivilligtjenesten Bergen Røde Kors Sykehjem
2003 Ingelin Larsen
2002 Harald Nygaard
2001 Mildred Ø. Mork