Skip to content

Stein Husebø: – Per var en umiskjennelig høvding

Per Fugelli er død. Per var en umiskjennelig høvding for den store og lille flokken sin, og en nær venn og kollega.

Både som sosialmedisiner og privatperson hadde han en sjelden begavelse til å snakke om det som få eller ingen snakker om. Hans store tema var alle former for sosial urettferdighet, hvor Per engasjerte seg som få.

I løpet av en uke har vi mistet to sjeldent engasjerte og innovative samfunnshøvdinger: Frank Aarebrot og Per Fugelli. Begge var brilliante forelesere med en unik evne til å spissformulere og beskrive det som er vesentlig, uansett hvilke tema de hadde i fokus.

De siste årene har Per med bakgrunn i en uhelbredelig og krevende kreftsykdom, tatt oss med på sin siste reise. Der de fleste av oss ser i slike situasjoner døden som den siste fiende, – en fiende og et nederlag vi må kjempe mot.

Per kjempet. Han vant mye god tid til å være sammen med «flokken» sin. Samtidig viste han en åpenhet og verdighet overfor det sikreste av alt, «husk at du skal dø».

Han sto frem og snakket med grenseløs åpenhet, der hvor de fleste av oss tier. Hundretusener har funnet støtte og trøst, ikke bare i Pers ord, men hans måte å bære sykdommens utvikling og plager.

Per måtte ikke gi tapt for døden. Gjennom sin holdning og væremåte vant han den kampen. Ordet han brukte var «nestekjærlighet»

Vi vil savne han som faglig høvding og reformator, som samfunnsengasjert nytenker, for hans kloke og kjærlige fokus på «flokken», for den verdighet han ga til andre og for vårt vennskap – om liv og død.

Vi sender de beste tanker til hans nærmeste flokk og familie.

Stein Husebø, lege og faglig leder ved Verdighetsenteret


Relaterte saker

Se samtalen mellom lege Stein Husebø og forfatter Cecilie Enger

22. november 2017   Hør forfatter Cecilie Enger og lege Stein Husebø diskutere smerte og lindring.  Tirsdag 21.november møttes Enger og Husebø til samtale på Litteraturhuset i Bergen. Se hele samtalen under. “Pust for meg” er en roman om sårbarheten ved å være avhengig av sine nærmeste og om å miste kontrollen over sitt eget liv. I samtale Les mer

Inviterer til speeddating om frivillighet

17. november 2017 Konseptet frivilligbørs skal få næringsliv, det offentlige og frivillige organisasjoner til å snakke mer sammen. Nå skal Drammen teste det ut for aller første gang. Les mer

– Jeg blir varm om hjertet når jeg ser at de eldre har det godt

13. november 2017 Hjelpepleier Ingjerd Bjånesø Bergesen ved Hordnestunet fikk 2.plass under Omsorgsprisen 2015. Nå kan du nominere din kandidat til Omsorgsprisen 2017! Les mer