Skip to content

– Jeg blir varm om hjertet når jeg ser at de eldre har det godt

2015: Sverre Wilhelmsen fra Verdighetsenteret, prisvinner Ingjerd Bjånesø Bergesen og ordfører Marte Mjøs Persen i Bergen. Foto: Thor Brødreskift

Hjelpepleier Ingjerd Bjånesø Bergesen ved Hordnestunet var en av 2. prisvinnerne under Omsorgsprisen 2015. Nå kan du nominere din kandidat til Omsorgsprisen 2017!

Ingjerd har jobbet ved Hordviktunet sykehjem i Fana siden 1998. Hun begynte som assistent og utdannet seg deretter til hjelpepleier. For to år siden fikk hun heder og ære for sin innsats for beboere, ansatte og pårørende.

Hun vant 2.pris under Omsorgsprisen 2015, mottok 10.000 kroner, diplom og fikk også årets omsorgsbilde. Omsorgsprisen er et samarbeid mellom Verdighetsenteret og GC Rieber-fondene. Bergen kommune, etat for alders- og sykehjem, er også med i arrangørgruppen.

Kjenner du noen som fortjener Omsorgprisen? Nominer din kandidat her (lenke).  

I nominasjonen trekker institusjonssjef Trine Øien og avdelingssykepleier Nina Revheim frem blant annet:

«Ingjerd engasjerer seg både for det sosiale, medisinske, personlige, åndelige og de fysiske forholdene for beboerne. Det er ikke bare beboerne som merker dette, men også de ansatte.

Ingjerd er den vi kaller «mor» på sykehjemmet. Hun har oversikt over alle og alt. Er det et rom som ikke er pent, så stiller hun opp på fritiden og pusser opp rommet. Er det en beboer som ikke har familie og ikke eier så mange møbler, ja så skaffer hun det. Hun handler klær for beboere og sørger for at de har det pent i sine omgivelser både på beboerrom og i fellesarealer».

Overraskende
– Det var veldig kjekt og overraskende å få en slik pris. Det jeg gjorde var en selvfølge for meg, forteller Ingjerd.

I tillegg til å jobbe som hjelpepleier ved sykehjemmet, tar Ingjerd en rekke initiativ for at beboerne skal få det best mulig. Som aktivitør organiserer hun en rekke ulike aktiviteter som beboerne kan være med på.

Tilbyr ulike aktiviteter
– Vi har turgrupper når været er bra, vi trimmer med musikk, vi lager litt underholdninger, spiller spill og leser sammen, sier Ingjerd.

Hun trives med å jobbe med mennesker, og er opptatt av at både beboere, pårørende og ansatte skal ha det bra. Hver gang en av hennes kolleger har bursdag, legger hun liten sjokolade og en hilsen i hyllen deres.

«Det lille ekstra»
I nominasjonen fra 2015 står det at Ingjerd «har det lille ekstra» og at«omsorg, omtanke og kvalitet er gjennomgående i alt hun foretar seg».
– Jeg synes det er veldig kjekt å jobbe med mennesker, både beboerne og ansatte. Når jeg ser at beboerne har det godt, blir jeg glad.

En episode hun husker spesielt godt var en sangstund:
– Vi hadde laget i stand en sangstund med sanger som var populære da beboerne var yngre. En kvinnelig beboer var med. Hun har nesten ikke språk, men der begynte hun plutselig å synge med. Da ble jeg litt varm om hjertet, sier Ingjerd.

Løfte frem flinke omsorgspersoner
Direktør for Etat for alders – og sykehjem i Bergen kommune, Karl Henrik Nicolajsen, understreker hvor viktig det er å løfte frem og hylle omsorgspersoner i kommunen:
 

– Vi setter pris på samarbeidet med Verdighetssenteret på flere viktig områder. Omsorgsprisen er viktig for våre ansatte som får mange gode tilbakemeldinger fra pårørende og brukere, mens mediebildet ofte er preget av de som er misfornøyde. Gjennom denne prisen får vi løftet fram de mange flinke omsorgspersonene som jobber på sykehjemmet for et større publikum, sier Nicolajsen. 

Festforestilling i januar
Verdighetsenterets daglige leder Odd Jordheim forklarer at målet med Omsorgsprisen er å anerkjenne og løfte frem engasjement og innsats på feltet omsorg for gamle:

– Vi inviterer til en årlig festforestilling for anerkjennelse for arbeid – blant profesjonelle hjelpere, pårørende, frivillige, organisasjoner eller institusjoner. Arrangørene ønsker å uttrykke respekt for uegennyttig innsats i det som ofte kan kjennes som en tøff hverdag, sier Jordheim. Han skal også lede utdelingen på DNS 21. januar 2018.


Relaterte saker

Hvordan ta vare på hjelperen?

5. januar 2018 Hva er omsorg, og hva motiverer oss, spør Stein Husebø. Hvem kan være «bossbøtte» når hjelperen trenger påfyll og en å snakke med?  Les mer

April 2018: Konferansen «Kunst, mestring og omsorg»

3. januar 2018 Nasjonal konferanse om dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg arrangeres i Bergen april 2018. Les mer

97-åring spurte om lov til å kysse Ivar

27. desember 2017 I Harstad får sykehjemsbeboere være med på kjøreturer. Det skaper dobbel glede.  Les mer