Hordalendingen Arthur Lien storkoser seg på trøndersk reisekafé. Uten frivillige ville det ikke blitt kafé.

6. juni 2018 by Kristine Askvik

– Det er alle tiders å være her på reisekafé. Det kan ikke bli bedre, sier Arthur Lien. Han har tatt plass rundt et av de mange bordene i kantinen ved Fjell sjukeheim på Sotra utenfor Bergen. 

Han har prima utsikt til bandet der fremme, og får en klem av arrangør Guri Gjermstad Dypvik før det hele begynner.

Fem frivillige sjekker at alt er på plass og at alle har det de trenger. De skjenker kaffe, serverer mat. Triller gjester inntil bordene. Før gjestene kom, var det dekking og pynting.

– Jeg ville aldri klart å gjennomføre disse arrangementene uten frivillige. De gjør en utrolig viktig innsats for de eldre, sier  Dypvik. Hun er musikkterapeut og frivillighetskoordinator ved Fjell sjukeheim.

Les mer: Gjør som Guri og ta utdanningen frivillighetskoordinator – eldreomsorg
Les mer: Fjell kommune styrker samarbeidet med frivillige

BOLLER MED ANIS: Vigdis Fjeldstad Karlsen er en av de frivillige på reisekafeen. I dag serverer hun trønderske boller, såkalte laup. Foto: Silje Katrine Robinson

 

Denne fredagen har hun flydd inn pappaen sin Knut Dypvik fra Trøndelag, for at han skal bidra med sang og spilling under kafeen.

– Vi måtte jo ha noen skikkelige trøndere her, sier hun og smiler.

Nye reisemål
Dette er ikke en vanlig kafé. Det er reisekafé. Hver gang er det en ny destinasjon. I dag går reisen til Trøndelag.

– Arrangementet ble utviklet sammen med beboerne våre her. Mange har fine minner fra reiser de har hatt ulike steder i Norge og i verden. Når de selv ikke kan reise lenger, kan vi i stedet få hele verden til å komme hit, sier Dypvik.

Så langt har beboerne blant annet reist til USA, Frankrike, Sverige, Italia og England. Da det var amerikansk kafé, kom Amcar Askøy på besøk og de som ønsket fikk seg en kjøretur.

– Det var utrolig populært, sier Dypvik.


I dag har hun trukket på sine egne røtter og inviterer til trøndersk kafé. På matfronten går det i kaffe og laup. Laup er trønderske boller som er laget med hvetemel, rugmel og anis.

EN EKTE TRØNDER: Faren til frivillighetskoordinator Guri Gjermstad Dypvik. Knut Dypvik, tok turen fra Trøndelag til Sotra for å spille. Foto: Silje Katrine Robinson

 

– Bedre å være frivillig nå
Vigdis Fjeldstad Karlsen er av de frivillige som er fast med på å arrangere reisekafeene.

– Å være frivillig gir meg veldig mye, sier Karlsen. Hun er tidligere leder av Sanitetskvinnene i Fjell og har drevet frivillighetssentralen i kommunen. Nå er hun pensjonist og frivillig. Hun har dekket på til reisekafé for beboere ved Fjell sjukeheim og besøkende på dagsenteret. Kvelden før var hun ute og hentet bjerkeris og markblomster. De står på bordene nå.

– Det har blitt bedre å være frivillig nå sammenlignet med tidligere. Kommunen er flinkere til å ta vare på de som bidrar som frivillige. Vi føler at vi blir satt pris på, sier Karlsen.

Kommunen har blant annet kurs og sosiale samlinger for de frivillige.

FORBEREDELSE: Dagen før var frivillige ute og plukket blomster. Alt får gjøre det mest mulig hyggelig på kafeen. Foto: Silje Katrine Robinson

 

Nidelven og rompa mi
Kafeen er fullsatt og stemningen er nesten like god som på D.D.E.-konsert. Beboere og ansatte synger med både på sangen “Rumpa mi” av D.D.E. og den gamle slageren “Nidelven stille og vakker du er”.

– Det er veldig gøy å få god respons. Det er jo nesten så stemningen letter. Jeg tror den miksen vi har av frivillige, ansatte og eldre her på kafeen gjør at det blir en naturlig kafésetting, sier Dypvik.  

 

ALLE KJENNER GURI: Arthur Lien og Guri Gjermstad Dypvik gir hverandre en god klem. Foto: Silje Katrine Robinson

 

Så erter hun hordalendingene med å spille supportersangen til Rosenborg. Like etter at “Trollongan” er blitt fremført av de tre musikerne, har kafégjest Arthur Lien følgende kommentar:

– Om jeg heier på Rosenborg? Nei, det hadde vært helt bak mål.