I filmen The Granny Project møter vi bestemor og barnebarnet. Filmen vises under En dag for Verdighet 12.september i Bergen.

30. august 2018 by Kristine Askvik

Verdighetsenteret har siden 2012 koordinert et arrangement som spesielt skal løfte frem unge mennesker som omsorgspersoner i kontakt med samfunnets sårbare og gamle.  Målet er å skape møteplasser der vi deler historier om hva verdighet betyr i hverdagen.  Under En dag for verdighet 2018 viser vi en ny ungarsk/britisk/tysk dokumentarfilm som kan inspirere mye – og kanskje også provosere en smule?

Handlingen løper over syv år. I en ærlig og løssluppen stil etterforsker tre unge menn sin egen historie gjennom både nærgående og omsorgsfylte samtaler med sine bestemødre: En tysk danser med nazi-fortid, en ungarsk kommunist-aktivist og overlevende fra Holocaust og en tidligere britisk spion. Filmen vises også under årets BIFF, som starter to uker etter vårt arrangement, 26. september.

Arrangementet er et samarbeid mellom Verdighetsenteret, Bergen internasjonale filmfestival, Bergen kino, besøkstjenesten i Bergen Røde Kors, byrådsavdeling for helse og omsorg i Bergen kommune, frivillighetstjenesten ved Bergen Røde Kors sykehjem og helsefagarbeiderutdanningen ved Åsane videregående skole. Filmen vises på Bergen kino og billetter kan du kjøpe hos Bergen kino (lenke) når det nærmer seg.

The Granny Project (94 min.) er en hyllest til alderdommen, levd liv og en generasjon kvinner som aldri har fått den oppmerksomheten de fortjener. Det er også en film som våger å ta opp alt det vi gjerne unngår å snakke om i møte med gamle slektninger. Filmen tegner samtidig et rikt og kontrastfylt bilde av andre halvdel av det 20. århundre, slik tre svært forskjellige kvinner bærer det med seg i hukommelsen.

Det er en forunderlig og vidunderlig god tone mellom bestemødrene og de unge mennene. Måten de får snakket om alvorlige temaer på, men samtidig har mye humor. Reflekterte spørsmål og svar. Og så en avslutning som fjerner «gamle dager» og viser livet her og nå, med smerter og hukommelsesproblemer. Og død. En veldig fin film.
Gro Helen Dale, FoU-leder, Verdighetsenteret

Årets film setter fokus på tema generasjonsmøter. I forbindelse med de to visningene i MB1 (Bergen Kino) vil en entusiastisk Samuel Massie (kjent fra TV2-serien Samuel og bestefar) holde en videoappell. I tillegg blir det en samtale på scenekanten mellom filmskaper David Alræk (regissøren bak Til månen med bestefar, som vi viste under arrangementet for to år siden) og Arne Ulvolden – som jo nettopp er Samuels bestefar fra den nevnte TV-serien. Konferansier: Sverre Chr. Wilhelmsen.