Amerikanske biler og frivillige skapte en dag utenom det vanlige for de eldre i Fjell kommune.

3. september 2018 by Kristine Askvik

– Vi må slutte å tenke at frivillighet bare er å bake kaker til kiosken. Frivillighet kan også være å komme hit med veteranbilen sin og kjøre tur med de gamle, sier frivillighetskoordinator Guri Gjermstad Dypvik.

Dypvik har tatt utdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg ved Verdighetsenteret. Alle deltakerne på utdanningen starter opp et eget prosjekt ved sin arbeidsplass. Dypvik sitt prosjekt er reisekafeer. Nå er de populære kafédagene i ferd med å bli en viktig tradisjon for de eldre i Fjell.

Den siste fredagen i august arrangerte Dypvik amerikansk kafé ved Fjell sjukeheim i samarbeid med frivillige. Flere ganger i året er det ulike kafeer, hver gang til et nytt reisemål. I forbindelse med den amerikanske kafeen kunne gjestene ta seg en tur med amerikanske veteranbiler. Medlemmer i Amcar Askøy stilte med biler og sjåfører. De som ønsket fikk seg en kjøretur i det fine været.

LES MER: Slik gjør de hverdagen til de eldre litt annerledes, skriver Bergens Tidende (abonnement).

– Åh, dette var kjekt, sier Selma Olsen fra den åpne veteranbilen. Hun vinker til dem som står igjen ved sykehjemmet.

– Jeg kommer fra Bergen, men har bodd i Fjell siden 1975. Mannen min ville bo mer landlig. Nå bor jeg i hagen til min sønn. Jeg har fire sønner, 10 barnebarn og 10 oldebarn. Jeg liker så godt musikken her på kafeen. Hjemme har jeg over 1000 cd-er, også har jeg en sønn som er bluesmusiker, forteller Olsen.

Hun sitter sammen med Alf Tore Høyland og Wenche Andersen i bilen.

De frivillige trives med å kunne være med å arrangere reisekafeene.

– Det er helt utrolig å få være med på dette. Jeg liker reisekafeen. Det er alltid spennende hvordan Guri legger opp alt. Jeg begynte i 1995 som frivillig i Fjell Røde Kors. Jeg bor i Øygarden, men der bare sover jeg. Jeg løp rett fra jobben på trygdekontoret her i Fjell til Røde Kors når jeg pensjonerte meg, sier  Gerd Vik, en av de frivillige.

Det er 23 aktive frivillige i Fjell Røde Kors besøkstjeneste.

– Vi som er pensjonister må ha noe å fylle dagene med, sier Erna Bakken. Hun er også med som frivillig ved reisekafeen.

– Det gjør godt i hjertet å være frivillig. Det gir så mye glede å glede andre, sier Esther Solhaug