Tv-profilen og eventyreren Samuel Massie har vært frivillig ved sykehjem og har et bestevenn-forhold til sin bestefar. Det har endret hvordan han ser på livet.

11. september 2018 by Kristine Askvik

– Å være frivillig og møte gamle gir meg et vanvittig viktig perspektiv. Jeg har vært frivillig ved lindrende enhet. Når døden venter rundt neste hjørne, forstår man viktigheten av å leve når man kan, sier Samuel Massie.

Allerede som 17-åring seilte Massie på ekspedisjon med Berserk til Sydpolen, og han er kjent for mange fra programmet Skal vi danse. Nå er 25-åringen fra Bergen aktuell med dokumentarserien «Samuel og bestefar» på TV2. I programmene blir vi med Samuel og bestefar Arne Ulvolden på 82 år som sammen drar ut i verden. De kjører blant annet motorsykkel i Andesfjellene og og overnatter på en øde øy i Stillehavet.

Er du i Bergen 12.september? Da kan du møte Samuel sin bestefar under En dag for verdighet


VENNSKAP: Bestefar Arne Ulvolden og Samuel Massie har reist på eventyr sammen. Nå planlegger de en tur til verdens ende.

– Se bak skallet til de gamle
Massie trives veldig godt med å være sammen med gamle mennesker. Han har en oppfordring til alle unge:

– Det er viktig at vi ser bak skallet til de gamle. Selv om de er gamle og ser gamle ut, så har de fortsatt en viktig rolle og kan tilføre samfunnet mye, og enda viktigere oss som individer. Vi må gi gamle sjansen til å fortsatt være viktige medmennesker, sier Massie.

Nå planlegger Massie og bestefar en ekspedisjon til verdens ende. Massie mener flere unge må gripe muligheten til å bli bedre kjent med de gamle rundt seg, mens man ennå kan.
– Du trenger ikke ta med besteforeldrene dine til Sydpolen, men du kan ta dem med på en dagstur for eksempel, og tørre å sette deg ned med bestefaren din og snakke om de vanskelige tingene, sier Massie.

Redd for å såre
Han tror mange er redd for å snakke om døden med gamle de kjenner.
– Mange er redd for å såre noen. Som glad bergenser som prater litt for mye, mener jeg at det alltid er bedre å stille et spørsmål for mye enn et for lite. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg elsker å snakke om døden. Å fjerne «tabuet» rundt døden og snakke om det føler jeg bringer meg så mye nærmere livet og det å leve, sier Massie.

Det har endret hans tankemåte.
– Vi har ufattelig mye å lære av dem som har levd lenger enn oss selv, og i det øyeblikket jeg skjønte at all den livsvisdommen de satt på kunne jeg erverve også gjennom samtalene med dem, endret livet mitt seg mye. Det å få perspektiv på livet nå, og ikke når det er for sent å gjøre noe med det, er en gave jeg ønsker flere unge også kan se nytten av.


PÅ LANGTUR: Samuel Massie og bestefar Arne Ulvolden tar en pause på tur i Andesfjellene. Dokumentarserien «Samuel og bestefar» er vist på TV2 og er fortsatt tilgjengelig på TV2 Sumo.