Hver tirsdag møter ca 7-12 grønnkledde og frivillige gledesspredere opp på det lokale omsorgssenteret for å spille boccia med rundt 30 eldre beboere. 

14. februar 2019 by Kristine Askvik

– Det blir mye latter og fjas, sier leder av Farsund frivillighetssentral Øystein Mikaelsen om suksessaktiviteten de har kalt «Gledesspreder». Dette er en av flere prosjekter som er satt i gang etter han begynte på utdannelsen frivillighetskoordinering – eldreomsorg.

Gledesspreder handler om å gjøre noe gøy sammen. Etterpå gjennomfører en fysioterapeut litt øvelser med deltakerne, sammen med de frivillige. Og så blir det tid til litt sosialt til slutt.

LES MER: Ønsker du å utvikle et aktivitetsprosjekt sammen med frivillige der du bor? Meld deg på utdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg her.

Samarbeidet med ungdomsskole om å kartlegge
Frivillighetssentralen samarbeidet med ungdomsskoleelever som hadde «innsats for andre» på skolen. De hjalp til med å lage et enkelt skjema og kartla hva eldre på omsorgssenteret hadde lyst til å gjøre.

– Hva fant dere ut?
– De eldre beboerene på sykehjemmene ville gå på tur, leke og de vil le, sier Monica Håland.

Hun er enhetsleder for forebygging og koordinering i Farsund kommune. Både hun og Øystein Mikaelsen, leder Farsund frivilligsentral, tar nå utdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg hos Verdighetsenteret. Kartlegging av behov og «Gledesspreder» er deres prosjekt i tilknytning til utdanningen.

De ønsket å sette i gang lavterskel-aktiviteter for å få i gang frivillighet i eldreomsorg: «Det enkle kan være det beste – det er lett og gøy å være med som eldre deltaker, og frivillig»

– Det kriblet i hendene etter forrige samling. Jeg fikk så mange ideer fra de andre deltakerne, sier Mikaelsen.

– Samtidig var det godt å høre at andre også har utfordringer med for eksempel rekruttering. Det er ikke alt man får til med det samme og da innser vi at det er ikke bare er oss, sier Håland.

SPRER GLEDE: Slik ser det ut når de sprer glede i Farsund.

 

En ball har begynt å rulle
Frivillighetssentralen jobber for å bygge opp frivilligheten generelt i Farsund, og utdanningen har gjort det mulig i en periode å fokusere ekstra på eldreomsorgen og se mulighetene som finnes der.

– Nå har vi fått «Gledesspreder» opp på ett sykehjem, nå står det andre for tur, sier Håland.

I tillegg har det skjedd mye mer. Siden januar har de også startet opp «Sterk og stødig» – treningsgruppe for seniorer, «Svømming for kvinner» – spesielt benyttet av eldre innvandrerkvinner. «Lyttevenn» – barneskolebarn leser høyt for pensjonister, «Datatreff for seniorer» og «Kort og godt» – lokal mat til kostpris, fra lokale råvarer tilberedt av frivillige, for eksempel til enslige hjemmeboende.

For mer informasjon, se Facebook-gruppen til Farsund Frivillighetssentral her.