Få fire tips fra dem som har oppfunnet “omsorgsknuten”.

4. april 2019 by Kristine Askvik

(Bildet øverst er tatt på Amcar-tur for beboere ved Fjell sykehjem og er en illustrasjon på frivillighet i eldreomsorgen. Foto Silje Katrine Robinson)

– Ungdom får unødvendig mye pes. Det handler om å få la dem slippe til og vise hva de kan få til. Vi må gi ungdom tillit. Det er så vanvittig mange bra ungdommer, sier Karijord. Samtidig må vi som voksne gå foran med et godt eksempel og vise hvor bra det er å gjøre noe så bra sammen, sier frivilligkoordinator og leder for Serviceteamet ved Ullerud Helsebygg i Frogn kommune like utenfor Oslo.

Det var Svein-Tore Kræmer, en av servicearbeider ved Ullern helsehus som tok kontakt med russen i Frogn og spurte om det kunne være interessant for dem å ta i mot utfordringen med å lage en ny russeknute.

– Ja, svarte de, sier Karijord.

– Dette er i midt i hjertet/kjernen av det vi jobber for; å tilrettelegge for gode møter og møteplasser i eldreomsorgen, gjerne på tvers av generasjoner. Det er flott hvis denne ideen kan skape en trend, sier Beate Magerholm, leder for Frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret. 

Søndag skrev VG om russen som hadde innført en litt annerledes russeknute, nemlig «omsorgsknuten». Nå forklarer Mikael Karijord hvordan han og Serviceteamet fikk det hele i stand. 

LES MER: Erna møtte stjerna på klubbkveld på Engensenteret (lenke)
LES MER: Alt du trenger å vite om utdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg (lenke)

Etter den første samtalen, startet teamet planleggingen av russeknuten omsorgknuten sammen med russen. Først tok de et møte sammen med russestyret, så et informasjonsmøte for alle på trinnet. Der fortalte Kræmer og Karijord om hva frivillighet i eldreomsorgen er og hvordan russen kan være med og bidra. Serviceteamet jobber på tvers av funksjoner, og jobber også med frivillighet i felleskap.

– Russen skal bestemme
– For oss er det viktig at russen skal bestemme selv hva de ønsker å bidra med. Eierskap er viktig. Det er de som lager opplegget. Vi stiller bare utstyr og lokaler til disposisjon, sier Karijord.

Nå har over 100 russ meldt sin interesse og ønsker å bidra med én time med frivillighet innsats ved Ullerud helsebygg.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra hele landet om at de synes ideen deres er genial. Hva er hemmeligheten bak?

– Det er fryktelig enkelt å få til et slikt samarbeid med russen. Det er bare å invitere dem inn og legge til rette for at det skal skje. Vi har et felles mål. Det er å gjøre noe godt for et annet menneske, sier Karijord.  

Russen og serviceteamet har planlagt hvordan de skal gjennomføre den frivillige aktiviteten. En gruppe på rundt 30 russ skal delta hver gang. Da vil det være følgende aktiviteter: Turgåing, manikyr, spill, musikk og underholdning fra russen. Det vil også være kaffe, te, vaffel og pølseservering alle gangene, sier Karijord.

– Til slutt så skal de eldre få være med å rulle med russen, sier Karijord.

I samarbeid har russen og serviceteamet ved helsebygget utarbeidet klare retningslinjer. Russetiden er forbundet med mye alkohol. Ingen russ vil kunne komme inn på helsebygget om de er beruset eller bakfulle.

LES MER: Fire tips til vinn-vinn mellom frivillige og eldreomsorgen(lenke)
LES MER: Ny fagbok om organisering av frivillighet i eldreomsorgen – Frivillighetens kraft (lenke)
LES MER: – Det er fire grunner til at denne boken er viktig, sier Heikki Holmås i Frivillighet Norge om boken Frivillighetens kraft (lenke).

Det er ikke alle på siste året på videregående som velger å være russ. Også de andre på trinnet er velkommen til å være med som frivillige.

– Vårt hovedmål er å bygge bro mellom generasjoner. Kanskje kan et samarbeid som dette også føre til økt rekruttering av frivillige og bidra til å vise kraften som ligger i frivilligheten, sier Karijord.

– Hvis noen blir veldig inspirert av dere og får lyst til å gjøre det samme selv, er det mulig å få til et samarbeid med russen allerede i år? Nå er det bare én måned til første mai?

– Det går helt fint! Det er bare å ta en telefon til russestyret og så ser dere hva dere får til i samarbeid.

Vil du samarbeide med russen? 
Her er Mikael Karijord sine fire tips til deg: 

  1. Ta en telefon til russestyret der du jobber.
  2. Spør om de er interessert i samarbeid.
  3. Informer om hva frivillighet i eldreomsorgen er.
  4. Se hva dere kan få til.