Foto: Kieran Kolle

Gjennom å bruke bilder kan du åpne opp for at personer med demens kan bruke sin kreative kraft.

24. mai 2019 by Kristine Askvik

Høsten 2019 starter Verdighetsenteret opp med kurset Kreativitet i demensomsorgen. Det første kurset vil arrangeres fredag 4.oktober.

Målet med kurset er å lære deltakerne å bruke bilder i kommunikasjon med personer med demens.

Det første kurset er snart helt fullt. Verdighetsenteret vurderer å sette opp flere kurs, i Oslo og i Bergen. Ta kontakt her om du ønsker å stå på venteliste.

– Deltakerne vil få praktisk erfaring med ulike kreative måter å bruke bilder på i samtale med personer med demens. På kurset vil vi bruke kunstbilder, familiebilder og andre fotografier til å komme i kontakt med de kreative sidene våre, som mange personer med demens har tilgang til, selv langt i sykdomsløpet, sier Hanne Jones som er prosjektleder for det nye kurset.

Passer for pårørende, frivillige og ansatte
Kurset passer for alle som står rundt en person med demens, både pårørende, frivillige og ansatte i eldreomsorgen. Mange opplever at en demenssykdom tidlig i sykdomsløpet får innvirkning på det sosiale samværet. Den daglige samtalen over en kopp kaffe går fortere i stå og det kan være vanskelig å hekte hverandre på samtalen igjen. Å ta i bruk bilder kan gjøre det lettere for personen som er syk å gi uttrykk for tanker og følelser samtidig som det er noe konkret å forholde seg til for begge parter.

– Vi ønsker å spre kunnskap om hvordan bilder kan brukes i samvær med personer med demens,  som kan bidra til at de lettere kan delta i sosiale sammenhenger, sier Lea.

Les mer og meld deg på her.

Les mer: – Dette prosjektet er helt nydelig, sier bergensordfører Marte Mjøs Persen om prosjektet Forestillingens kraft. Prosjektet er utviklet av Eli Lea og Hanne Jones. I Forestillingens kraft bruker man en av metodene fra kurset.

I FORTELLERGRUPPEN: Eldreministerne Åse Michalsen (Norge) og Thyra Frank (Danmark) på besøk hos Verdighetsenteret. De fikk prøve å være med i en fortellergruppe og laget et dikt sammen. Til venstre står Hanne Jones fra Verdighetsenteret og leder gruppen.