Kairith Fugledal Kvarsnes ved Rauma frivilligsentral skal dele sine erfaringer med frivillighet i eldreomsorgen. Det er fortsatt ledige plasser på fagsamlingen for frivillighetskoordinatorer.

20. august 2019 by Kristine Askvik

For et par år siden tok Kairith Fugledal Kvarsnes (bildet øverst) etterutdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorg ved Verdighetsenteret. Nå er hun tilbake, denne gang for holde et innlegg ved den nasjonale koordinatorsamlingen i Oslo i september.

Samlingen er på Oslo Kongressenter 26. og 27. september. Over 70 er allerede påmeldt. Det er fortsatt noen plasser igjen. Du kan melde deg på her (lenke). 

14 foredragsholdere står klare til å dele sine erfaringer med frivillighet i eldreomsorgen, deriblant Kirsten Koht, journalist og programleder Silje Nordnes og Kjartan Brügger Bjånesøy. Sistnevnte er forfatter av den kritikerroste boken «Kjære pappa – Vi er andre menn no». Samlingen byr også på erfaringer fra lokale prosjekter til inspirasjon. Her finner du hele programmet (lenke). 

Hvordan skape et aldersvennlig Norge, og hva er frivillighetens plass i dette arbeidet? Fivillighet Norge, Norges Frivilligsentraler og KS deler sine tanker rundt dette under Fagsamling for frivillighetskoordinatorer i eldreomsorgen.

Deltakerne skal så være med å stake ut kursen for et aldersvennlig samfunn gjennom en workshop som vil gi verdifulle innspill i en viktig prosess, og ikke minst gi dere inspirasjon i arbeidet med frivillighet i eldreomsorgen.

– Disse to dagene i Oslo sitter ekspertene i salen. Det må vi benytte oss av! Har du en utfordring i din arbeidshverdag som koordinator som du ønsker å få hjelp til å løse, så kom med dine spørsmål her, oppfordrer Beate Magerholm, leder for Frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret.

Skal strukturere arbeidet med frivillighet
Kvarsnes leder Rauma frivilligsentral og jobber både med frivillige inn mot barn, unge og eldre.

– Da jeg begynte å jobbe her, kom jeg fra Forsvaret og visste ingenting om frivillighet innen eldreomsorg. Utdanningen var veldig lærerikt og nyttig for meg, forteller Kvarsnes.

Nå har kommunen nettopp fått et nytt helsehus der tre institusjoner er blitt samlet under samme tak. Kvarsnes er nå i gang, sammen med Helse og omsorg, med å ta initiativ til å strukturere arbeidet med frivillighet i eldreomsorgen i kommunen.

INVITERTE TIL FEST: Rauma frivilligsentral inviterte frivillige i kommunen til fest. På scenen står kultursjef Øystein Valde.

Ser til store organisasjoner
– Vårt mål er å finne et godt system for å ta imot og følge opp frivillige. Det er viktig å være klar over at frivillighet ikke er gratis. Jeg tror kommunene bør begynne å tenke som store organisasjoner. Hver kommune må ha egne personer som jobber dedikert med frivillighet innen eldreomsorg, sier Kvarsnes.

Hun mener frivillighetskoordinatorer er avgjørende for å lykke med frivillige i eldreomsorg.

– Her i Rauma er vi gode på frivillighet innen ulike tjenesteområder, men inn mot institusjoner har vi litt å gå på. For å bli enda bedre her tror jeg det er viktig at eldreomsorgen har egne personer som jobber med å koordinere og følge opp frivillige. Vi trenger noen som har ansvar for å finne ut av gråsonene og som vi kan kontakte når det er utfordringer, sier Kvarsnes.

Kvarsnes deltok også på koordinatorsamlingen i fjor, da som deltaker.

– Programmet i fjor var veldig bra. Nå gleder jeg meg til å lære enda mer og bygge nettverk. Det har en stor verdi å møte andre som jobber innen samme felt, få inspirasjon og komme tilbake og dele det med mine samarbeidspartnere i kommunen som også jobber med frivillighet innen eldreomsorg, sier Kvarsnes.

GODE NABOER: Bildet er hentet fra filmen Good Neighbours.

Program dagen før
Nytt av året er at det også er program dagen før fagsamlingen starter. Onsdag 25. september klokken 18 inviterer Verdighetsenteret, Bergen internasjonale filmfestival og Vega Scene til spesialvisning av den nederlandske dokumentaren Good Neighbours.

I denne hjertevarme skildringen møter vi naboene Ada og Wilma som oppsøker eldre mennesker i Rotterdam for å aktivisere dem og bekjempe ensomhet.   Det blir panelsamtale på scenekanten i etterkant.  Filmen danner utgangspunkt for samtale  om frivillighetens muligheter og utfordringer innen eldreomsorgen, dens rolle og organisering. Dette utgjør en glimrende opptakt til Fagsamling for frivillighetskoordinatorer innen eldreomsorg, Oslo Kongressenter 26-27/9, men visningen er åpen for alle interesserte. Vega Scene ligger i Hausmannsgate 28. Billetter: kr. 70,-
Her kan du lese mer om filmen og booke billetter (lenke).