Hjemmeboende eldre kommer hver uke til treningsrommet her i Bydel St.Hanshaugen for å bli sterkere. 

21. oktober 2019 by Kristine Askvik

– Hold hendene på skuldrene og lag store sirkler med armene, sier instruktør Kirsi Ruf. Hele gjengen har stilte seg opp i sirkel og denne ukens Sterk og stødig-trening er i gang. 

Tore Sæter (85) har allerede varmet opp på styrkerommet vegg-i-vegg.

– Jeg går alltid til og fra treningen, og jeg liker å varme opp på forhånd. Det er et helt supert tilbud her. Det sosiale betyr mye også, at vi kan komme hit og møtes, sier Sæter.  

En gang i uken: Anne Ci Solhaug følger instruksjonene til Kirsi Ruf (til venstre).


Sæter skryter av den ferske instruktøren. Ruf startet som frivillig her høsten 2019, men hun er ikke en nykommer hva gjelder idrett og trening. Hun har blant annet drevet aktivt med kampsport og dansing. 

– Jeg flyttet til Norge for tre år siden og har siden vært student og jobbet i ulike vikariater. Jeg har hatt ledig tid og ønsket å bruke den ledige tiden til å være frivillig, sier Ruf.

Helt med: Anne Ci Solhaug (fremst) og Aase Hartvig i godt driv. InstruktørKirsi Ruf med barnet sitt på armen til venstre. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Kristine Nordhagen er fysioterapeut i Bydel St.Hanshaugen. Det var hun som rekrutterte Ruf til å være frivillig. Nordhagen har tatt utdanningen Frivillighetskoordinator-eldreomsorg ved Verdighetsenteret, og jobber aktivt ut mot nye og nåværende frivillige i bydelen i forbindelse med Sterk og stødig. 

Les mer: Dette lærer du på utdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorg (lenke)  
Les mer: – Frivillige i eldreomsorgen er viktig for å skape aktivitet, sier statsminister Erna Solberg (lenke) 

Trening før trening: Fysioterapeut Kristine Nordhagen tar en prat med Tore Sæter. Foto: Johnny Vaet Nordskog

 Her i Bydel St.Hanshaugen satser vi mer og mer på forebygging, blant annet gjennom tilbud som Sterk og Stødig. Gjennom utdanningen fikk jeg mer trygghet i faget og mange gode tips om hvordan vi kan rekruttere og følge opp frivillige, sier Nordhagen. 

 – Jeg synes også det var veldig nyttig med erfaringsutvekslingen med de andre deltakerne på utdanningen, sier Nordhagen. 

Rekrutterte frivillige: Kristine Nordhagen er fysioterapeut i Bydel St.Hanshaugen. Foto: Johnny Vaet Nordskog

– Flott
Inne på treningsrommet er timen snart over. Alle har fått utfordret balansen og styrken. Deltakerne er glade og fornøyde når de stiller opp på et fellesbilde på oppfordring fra fotografen. 

– Det er flott at vi som bor her i bydelen kan komme her og trene helt gratis, sier Sæter.

Sterk og stødig: Paul Weise (fra venstre), Tore Sæter, Anna Weise, Anne Ci Solhaug og Aase Hartvig deltok på treningen. Foto: Johnny Vaet Nordskog