Verdighetsenteret inviterer til PUST – en kunst – og demensfestival i Bergen i 9. og 10. november. Se hele programmet her.

28. oktober 2019 by Kristine Askvik

Helgen 9. og 10. november vil kunst og demens være i fokus på Cornerteateret. Det blir urpremiére på forestillingen Det er alltid en tråd en plass. Forestillingen er laget av scenekunstkompaniet Kompani Krapp. Den er utviklet i samarbeid med Hanne Jones ved Verdighetsenteret og filmskaper David Alræk. 

Forestillingen vises både lørdag klokken 18 og søndag klokken 18. Gratisbilletter til forestillingen lørdag kan du reservere her. Gratisbilletter til forestillingen søndag kan du reservere her.

– Fem personer som har demens er hovedpersonene i forestillingen. Det er helt unikt, sier Kristine Nordby Simonsen i Kompani Krapp. Sammen med skuespillerkollega Beate Bednar er hun spent på å vise forestillingen for publikum for aller første gang på Cornerteateret i Bergen 9. og 10. november.

Fem hovedpersoner med demens
Hanne Jones og de to skuespillerne har fulgt flere personer med demens gjennom to år. Det er møtene og opplevelsene med disse menneskene som er utgangspunktet for forestillingen. De fem hovedpersonene er tilstede i forestillingen gjennom film og lyd.

Vi har møtt de to skuespillerne og stilt dem noen spørsmål om forestillingen.
– Det er en forestilling som tar for seg temaet demens, men kanskje på en litt ny måte enn det man er vant til å høre om. Vi har laget en slags dokumentarisk forestilling basert på våre opplevelser med en gruppe mennesker vi har vært så heldige å få følge i to år. Dette er en forestilling hvor vi får høre fem personer som har demens sine egne tanker, ord, og poetiske tekster, sier Bednar. 

– Hva er hovedmotivasjonen bak å lage en slik forestilling? 

– Etter å ha fulgt våre hovedpersoner i over to år og fått endel kunnskap om demens, så møter vi både sykdommen, de som har den og pårørende med den største ydmykhet. Vi ser at det er mange sider ved sykdommen som både kan være vondt og vanskelig. Men det vi sitter igjen med, det vi har fått oppleve og lært etter disse to årene, er en ny måte å møte sykdommen på. Istedenfor å fokusere på det som har gått tapt, så fokuserer man på som enda er der. Og kanskje kan kunst være med på å lede vei i denne nye retningen? Vi ønsker at folk kan se på sykdommen demens med nye briller etter denne forestillingen. Men større enn det, ønsker vi en forandring i tilværelsen til mennesker med demens. At man kan se mulighetene og ressursene som fortsatt er der. Til tross for sykdommen, sier Simonsen.

– Hva håper dere publikum skal sitte igjen med? 

– Kanskje publikum kan oppdage at det finnes en annen måte å kommunisere med mennesker med demens på, sier Bednar. 

I tillegg til urpremiere på forestillingen Det er alltid en tråd – en plass, blir det også mye annet på programmet under festivalen.

Det blir åpning av kunstutstillingen Forestillingens kraft med bilder og tekster laget av barn og personer med demens, visning av dokumentarfilmen Til månen med bestefar og workshop om kreativitet i demensomsorgen.

– Festivalen er for alle som er nysgjerrig på hvordan kunst kan være en døråpner i møte med personer som har demens, sier festivalsjef Hanne Jones fra Verdighetsenteret. 

– Forestillingen gir en mulighet til å få et innblikk inn i livene til personer med demens. Vi kommer forbi sykdommen og ser menneskene bak. Det er det vi må huske å gjøre også i det virkelige liv. Vi må gi mennesker med demens en sjans til å være selv og bruke sine ressurser og ikke la sykdommen ta all oppmerksomheten, sier Jones.

Festivalen er et samarbeid mellom Verdighetsenteret, Cornerteateret og Kompani Krapp. Festivalen er støttet av Bergen kommune og GC Rieber Fondene

Det er gratis inngang, men du må melde deg på det du ønsker å delta på. Påmeldingen er bindende. Se lenker under. Mer informasjon om de ulike arrangementene kommer.

Påmelding festivalåpning, åpning av Forestillingens kraft og forestillingen Det er alltid en tråd en plass lørdag 9.november klokken 16.  

Påmelding workshop i Kreativitet i demensomsorgen søndag kl 13-14.30 (kun ti plasser)

Påmelding filmvisning Til Månen med bestefar søndag 10.november klokken 15.30 til 17.00 

Påmelding forestilling Det er alltid en tråd en plass søndag 10.november klokken 18 til 19