– Vi kjenner alle noen som har demens, sier festspilldirektør Anders Beyer. Fem personer med demens deltar i forestillingen som har premiere 26.mai.

26. mai 2020 by Kristine Askvik

Tirsdag 26.mai klokken 18 er det premiere på forestillingen “Det er alltid en tråd en plass”. Klikk deg inn og se forestillingen gratis her.

Har du ikke anledning til å se den akkurat nå? Den vil bli liggende på Festspillene sine sider i minst en måned fremover.

Forestillingen er et samarbeid mellom scenekunstkompaniet Kompani Krapp, Verdighetsenteret og beboere ved Bergen Røde kors sykehjem. 

Ikke en diagnose, men et menneske
– Vi er opptatt av at personer som lever med demens, også har ressurser. Det er disse ressursene vi ønsker å vise. Ved å fokusere på mennesket bak diagnosen, så løfter vi frem det som handler om ressursene. I forestillingen som har premiere i dag så er det fem personer som har mulighet til å fortelle om hva de er opptatt av. Vi ønsker at publikum skal bli kjent med dem først og fremst som mennesker, sier Hanne Jones, prosjektleder for forestillingen og rådgiver ved Verdighetsenteret. 

Hun forklarer at personer med demens veldig ofte blir snakket “på vegne av”. 

– Vi ønsker at de skal få snakke med sin egen stemme og om hva de er opptatt av. Her har vi gitt dem plassen og rommet til å fortelle, sier Jones. 

I GRIEGHALLEN: Skuespillerne Kristine Nordby Simonsen (fra høyre) og Beate Bednar fra scenekunstkompaniet Kompani Krapp, festspilldirektør Anders Beyer, prosjektleder Hanne Jones fra Verdighetsenteret og NRK-journalist Valentina Baisotti

For første gang under Festspillene
Festspilldirektør Anders Beyer forteller at Festspillene i Bergen har hatt mange forestillinger for personer med demens, men at dette er første gang personer med demens deltar i forestillingen. 

– Vi kjenner alle noen har demens og vi vet at det kan ramme oss alle. Det griper inn i både ditt og mitt liv. Demens er et brennaktuelt tema i samfunnet. Når vi løfter det inn i festspillene, gjennom teater, gir det oss mulighet til å reflektere over det. Vi blir beriket og tenker nye tanker. Kanskje kan dette få oss til å tenke etter og skape et endre bedre fellesskap, sier Anders Beyer til NRK. 

Hanne Jones, skuespillerne Beate Bednar og Kristine Nordby Simonsen, og Anders Beyer ble intervjuet av NRK under innspillingen i Grieghallen.

Hør hele radioreportasjen her