Helsefagarbeider Carina Støa ønsket å gjøre ekstra stas på de 37 pasientene ved avdelingen på Bø sjukeheim. På julaften tar hun på seg nisseluse og deler ut gave til alle sammen. 

24. desember 2020 by Kristine Askvik

– Det fineste med å jobbe med eldre, er å få mulighet til å hjelpe dem, sier Carina Støe ved Bø sjukeheim. 

Fra hun var 16 år har hun jobbet på sykehjem. Først som vikar ved siden av skolen, fra 2015 som helsefagarbeider.

– Det beste jeg vet er å få pasientene til å smile. Noen ganger bruker jeg stille meg opp og synge. Da kommer det både smil og latter, sier Støe. 

I begynnelsen av desember satt hun hjemme med familien og snakket om jul. De snakket om hvor koselig det var å få besøk av julenissen. Da kom Carina på ideen – hvorfor ikke overraske pasientene med julenissen? 

– Jeg hadde så lyst til å gjøre noe sånt på arbeidsplassen min. Det har vært et spesielt år og alle arrangementer er avlyst på grunn av pandemien. Det skjer så lite for de eldre, sier Støe. 

Hun tenkte på ideen et par dager. Hun visste ikke om det kunne la seg kombinere med strenge smitteverntiltak. Så luftet hun ideen for sin ledere. Og lederen snakket med sin leder. Hun fikk et rungende ja til ideen. 

– I tillegg til sang og besøk av julenissen, ønsket jeg å dele ut gaver til alle på somatisk avdeling. Men oi, 37 er jo litt mange, tenkte jeg. 

Hun la ut en statusoppdatering på Facebook hvor hun spurte om noen ønsket å bidra med gaver. Moren og søstrene hadde allerede sagt de ville bidra. Venner, bedrifter og folk hun ikke kjente, sa at de gjerne ønsket å bidra. 

– Allerede dagen etterpå hadde jeg fått inn gaver til alle sammen. Jeg synes det er helt fantastisk at så mange ønsket å bidra, sier Støe. 

Men det stoppet ikke der. Nå har Carina pakket inn pakker med 3-4 forskjellige ting i. Hun fikk inn over hundre gaver. 

Hvem som får hvilke pakker, er nøye gjennomtenkt. Det er viktig at det skal passe til den enkelte. 

I pakkene er det alt fra hårprodukter, hjemmeheklete ulltepper og ullsokker, til julepynt og sjokolade. 

Nå er pakkene fordelt i fem ulike sekker, én til hver avdeling. Carina har brukt formiddagene før senvakt til å hente gaver, skrive julekort til hver enkelt pasient og gjøre alt klart. Hun understreker at smittevernhensyn er tatt og at alt gjøres tryggest mulig for pasientene. 

– På julaften skal jeg gå til hver avdeling som julenisse. De to eldste døtrene min skal synge en sang, forteller hun. Sanger Mona Skuverud skal også delta. Hun leste om julefeiringen og ønsket å bidra, forteller Støe. 

Hun er spent på hvordan julenissen og musikken vil bli mottatt av pasientene. 

– 2020 har vært et vanskelig år for pasientene våre. Vi ser at mange blir engstelige av pandemien. Bare det å se oss ansatte gå med munnbind er jo en påminnelse om koronaen. Det har vært et spesielt år for oss alle sammen.

– Jeg tror julenissen vil få dem til å smile og sikkert le litt. Jeg tror de kommer til å sette veldig pris på det.

– Etterutdanningen Palliativ eldreomsorg har gitt oss et viktig løft, sier fagutviklingssykepleier