Sykepleierne June Haveland Midtun (24) og Marte Haugejorden (24) brukte en arbeidsdag til å øve på prosedyrer etter å ha tatt etterutdanningen Akuttmedisinsk eldresomsorg. 

3. mars 2021 by Kristine Askvik

Kollegene jobber på sykehjemmet i Eivindvik i Gulen kommune, helt yttterst i Sognefjorden. Marte Haugejorden har jobbet som sykepleier ved sykehjemmet siden sommeren 2020. Før det var hun assistent i sju år. June Haveland Midtun har jobbet som sykepleier siden november 2019. Mens hun studerte, hadde hun en helgestilling ved sykehjemmet. 

De meldte seg på etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg etter å ha fått tilbud om det fra arbeidsgiver. Sykehjemmet i Gulen sender alle sine sykepleiere og helsefagarbeidere på etterutdanningen. 

Øver på egen hånd
På grunn av koronapandemien har utdanningen vært hel-digital siden våren 2020. Rådgiver Elsa C. Irgens ved Verdighetsenteret forteller at de oppfordrer alle deltakerne om å øve på prosedyrene på egen hånd, bokstavelig talt. 

Den utfordringen tok Marte og June på strak arm. 

– I samarbeid med arbeidsgiver satte vi av en dag til prosedyretrening. Vi ble tatt ut av pleie og brukte tiden kun til å øve. Vi øvde på hverandre, og fikk låne blodårene til noen kolleger da vi begynte å gå tom for egne årer å stikke, sier Haugejorden. 

De la frem masse forskjellig utstyr og gikk gjennom en rekke ulike prosedyrer sammen. 

– Vi øvde på å legge inn sonde, legge inn veneflon og koble til drypp, subcutan nål, smertepumpe, blodprøvetaking og vitale målinger, forteller Midtun. 

Nyttig i arbeidshverdagen
De to er ikke i tvil om at etterutdanningen kommer til nytte i arbeidshverdagen. 

– Det handler om mengdetrening og selvtillit. For eksempel er det ikke så ofte vi legger inn veneflon, da er det verdifullt å øve på det. Det gjør oss sikrere og tryggere i arbeidshverdagen vår, sier Haugejorden. 

Irgens berømmer arbeidsgiveren for å sette av tid til prosedyretreningen. 

– At deltakerne får mulighet til å øve på prosedyrene rett etter å ha gjennomført etterutdanningen, styrker kompetansen til deltakerne. Da får de testet ut i praksis alt vi har gjennomgått i undervisningen. 

På grunn av koronapandemien må deltakerne gjøre prosedyretreningen sammen med kolleger på sin egen arbeidsplass, i stedet for sammen med andre deltakere på etterutdanningen. 

Observerer og måler
Tilbake i pleien merker Midthun og Haugejorden at det de lærte på etterutdanningen kommer til nytte. 

– Det var veldig nyttig med en gjennomgang av observasjon og hvilke målinger som er relevante når pasienten er akutt syk. Det er veldig relevant i arbeidshverdagen vår. Vi er også veldig fornøyd med at arbeidsgiveren vår legger til rette for at vi kan ta slike etterutdanninger. Det er faktisk en del av våre etiske retningslinjer på arbeidsplassen, sier Midtun.