For ett år siden flyttet tolv personer fra 19 til 25 år inn på Paulus sykehjem i Oslo. Prosjektleder Geir Hansen forklarer hvorfor de har invitert ungdommen inn.  – I løpet av dette…

10. mars 2021 by Kristine Askvik

For ett år siden flyttet tolv personer fra 19 til 25 år inn på Paulus sykehjem i Oslo. Prosjektleder Geir Hansen forklarer hvorfor de har invitert ungdommen inn. 

– I løpet av dette året har vi sett utrolige møter mellom generasjoner og en genuin interesse begge veier. Det du ser på tv er svært lite regissert, sier Geir Hansen. Sykehjemmet ble drevet av Attendo frem til juli 2020 og drives nå av Lovisenberg Omsorg på vegne av  Oslo kommune.

Helt siden ungdommene flyttet inn 2. mars 2020, har både unge og eldre blitt fulgt av kameraer. Nå er tv-serien Prosjekt kollektiv tilgjengelig på Discovery og TVNorge.

Du kan møte menneskene bak Kollektivet på Fagsamlingen for frivillighetskoordinatorer i eldreomsorgen høsten 2021. Samlingen er 27. og 28. oktober på Oslo Kongressenter. Her kan du melde deg på.

Flyttet inn før Norge stengte
Den øverste etasjen på sykehjemmet sto tom. Her flyttet ungdommene inn. Like etterpå ble Norge stengt ned på grunn av koronapandemien.

– Det var selvsagt en enorm skuffelse, men som helsepersonell og sykehjemsdrivere ble jo selvsagt viruset fokus nummer en. Heldigvis hadde de allerede flyttet inn og kunne ikke hives ut , men all fysisk kontakt med beboere stoppet jo opp. Noen relasjoner var skapt allerede og tv-serie-produksjonen hadde også startet, sier Hansen.

Ungdommer og beboere gjorde det beste utav situasjonen. I tv-serien får vi blant annet se en av ungdommene som heiser inn en vinflaske til en beboer gjennom vinduet. Når sykehjemmet har vært stengt for besøkende, har ungdommer og eldre holdt kontakten digitalt.

I hver sine etasjer
De unge leietakerne på sykehjemmet bor i en egen etasje på sykehjemmet. Hansen forteller hvordan de kom på ideen om å invitere de unge inn.

– Vi har en lang tradisjon for å jobbe med generasjonsmøter og prosjekter hvor nærmiljø og nabolag trekkes inn mot sykehjemmet. Vi har hatt samarbeid med skoler og barnehager, og jobbet med prosjekter knyttet til aldersdiskriminering. Vi har også jobbet med å normalisere og avinstitusjonalisere sykehjemmet. Vi så en video fra World Economic Forum om såkalt co-housing i Nederland, samt andre prosjekter i USA og England. Det trigget oss til å gjøre noe lignende, sier Hansen.

Flere år på planlegging
De brukte flere år på å modne og planlegge prosjektet. Det viste seg at produksjonsselskapet Monster som er nabo til sykehjemmet, ønsket å lage en tv-serie på et slikt prosjekt. Dermed startet sykehjemmet og Monster et nært samarbeid om å få det til.

I andre land har det vært prosjekter der ungdommer bor billigere mot å bidra på sykehjemmet. I prosjektet ved Paulus sykehjem har ungdommene ingen plikt til å delta. De betaler leie for hybelen på vanlig måte og velger selv om de ønsker å bidra og hvordan de ønsker å bidra.

– Vårt konsept blir – hvis forskjellige generasjoner deler samme hus /adresse, vil de utvikle relasjoner? Kan de lære av hverandre? Vil de henge sammen? Det er altså ingen organisert forpliktelse. Det gjør jo prosjektet mer spennende og delvis ukontrollerbart. Det blir et genuint sosialt eksperiment, sier Hansen.

Søndagsmiddager og 17.mai
Sykehjemmet skisserte ulike aktiviteter som de to generasjonene kunne gjøre sammen, som gjensidig invitasjoner til søndagsmiddager, kartlegging av interesser og hobbyer, felles hyggestunder, konserter og turer. Samtidig var planen å ha sosialt samvær på større høytider og merkedager.

– På grunn av smitten ble vi tvunget til å bruke web-plattformer for å opprettholde kontakt, som skype, teams og zoom. Vi håper vi kan møtes fysisk nå snart, sier Hansen.

Men trass i pandemien, har generasjonene gledet hverandre.

Så langt er prosjektet velykket. Ungdommene er svært ivrige etter å kunne ha mer normal og direkte kontakt med beboerne og de eldre beboerne savner også ungdommene de er blitt kjent med. Rent praktisk har boligene fungert godt. 

– Hva er planene videre?
– Vi søker etter samarbeidspartnere på følgeforskning eller mer dokumentasjon på den sosiale interaksjonen og  håper på sesong 2 av tv-serien, sier Hansen.

 

Fire tips til andre sykehjem som ønsker å prøve noe lignende: 

  • Det må være nok plass, rom eller leiligheter. Det beste er om det bygges slike fellesboliger når det bygges nytt.
  • Forankre det hos ledere og beslutningstakere. De må stole på at prosjektet går helt fint. Innovasjon stopper ofte fordi noen ikke tør ta ansvar for totalen. Noen må tørre å si “ dette gjør vi”.
  • Vær forberedt på at planlegging kan ta lang tid. Vi brukte tre år på planlegging før ungdommene flyttet inn.
  • Gjør grundige undersøkelser om hvem som skal få flytte inn. De seks første ungdommene ble rekruttert av produksjonsselskapet gjennom en casting, mens de neste seks ungdommene ble rekruttert gjennom de første.