Verdighetsenteret er blant de første i landet til å ta i bruk avanserte treningsdukker fra Laerdal Medical som ligner på gamle mennesker.

28. mai 2021 by Kristine Askvik

Inne i øvingslokalet til Verdighetsenteret i Bergen hører vi stønning og en person som brekker seg. Intensivsykepleier og rådgiver ved Verdighetsenteret, Kjersti Martin, løfter personen raskt opp så hun skal slippe å bli kvalt av sitt eget spy. 

Denne gangen er det bare en treningsdukke som får hjelp. De avanserte treningsdukkene fra Laerdal Medical ser ut som gamle mennesker og har en rekke ulike øvingsfunksjoner. 

OPPREIST: Intensivsykepleier og rådgiver Kjersti Martin (i blått) hjelper «pasienten» opp sammen med intensivsykepleier og fag- og forskningsutvikler Irene Aasmul. Spesialsykepleier og rådgiver Evy Steinseide (til høyre) hjelper til med påkledningen og intensivsykepleier og leder for helse og omsorg ved Verdighetsenteret, Aina Kolle, følger med (til venstre). Foto: Silje Katrine Robinson

Treningsdukken heter Nursing Anne simulator

Det er den første treningsdukken som dekker alle aspekter som dekker alle aspekter fra grunnleggende vurderinger og kritisk tenkning til avansert pasientbehandling, skriver Laerdal Medical på sine nettsider.  

– Vi gleder oss til å ta i bruk disse avanserte treningsdukkene på etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg. Dukkene puster, og du kan kjenne finne pulsen. De snakker og du kan høre lunge – og tarmlyder. Deltakerne vil blant annet bruke dem til å øve på prosedyrer som nasogastrisk ernæringssonde og permanent urinkateter, sier Aina Kolle, intensivsykepleier og leder for avdeling for helse og omsorg ved Verdighetsenteret. 

UNDER HUDEN: Berge Solheim fra Laerdal Medical viser og forklarer hvordan dukken fungerer. Rådgiver Kjersti Martin til høyre. Foto: Silje Katrine Robinson

Berge Solheim, regional manager for teknisk service i Laerdal Medical, hadde opplæring for underviserne ved avdeling for helse og omsorg ved Verdighetsenteret. 

– Verdighetsenteret er blant de første i landet som tar i bruk disse dukkene med geriatrisk utseende, sier Solheim. 

LYTTER: Aina Kolle fra Verdighetsenteret lytter på dukken og diskuterer med Berge Solheim fra Laerdal Medical.

– Disse dukkene gjør at vi får øvd på mer akutte situasjoner og prosedyrer knyttet til eldre pasienter, sier Kolle. 

Verdighetsenteret har investert rundt én million kroner i de avanserte dukkene. Fra høsten 2021 vil utstyret bli brukt av deltakere på etterutdanningen Akuttmedisinsk eldreomsorg i Bergen. Denne etterutdanningen tilbys også ute i kommunene. 

STYRES DIGITALT: Treningsdukkene styres av et lite nettbrett. Foto Silje Katrine Robinson