– Vi klarer ikke løse samfunnsoppdraget vårt uten hjelp fra frivillige, sier Karmøy-ordfører Jarle Nilsen. Nå satser kommunen friskt på frivillighet i eldreomsorgen.

21. juni 2021 by Kristine Askvik

– Jeg gleder meg! Jeg har vært med på sykkeltur med en slik sykkel to ganger før. Da fikk jeg se igjen Vea, sier beboer Peder Jakob Tvedt (98) ved Kopervik sykehjem. Vea er en bygd et lite stykke unna. I dag skal turen gå i nærområdet i Kopervik. 

Nå hjelper Malena Hognaland og Margaret Vesterli fra avdelingen ham på med jakken, opp av rullestolen og om bord i sykkelen. Malena klikker hjelmen fast under haken hans, fester magebeltet og drar vindtrekket over beina. 

SNART PÅ TUR: Malena Hognaland og Margaret Vesterli hjelper Peder Jakob Tvedt opp i sykkelen. Frivillig Paal Torkielsen er klar til å sykle.

Pensjonist, syklist og frivillig
Bak ham sitter frivillig Paal Thorkildsen fra Karmøy Røde Kors. Han er pensjonist, syklist og frivillig. Som tidligere lærer er han vant med å lære bort. Nå har han lært opp ansatte og frivillige i hele kommunen til å bruke de elektriske terapisyklene. Han har også testsyklet alle løypene i kommunene som Røde Kors foreslår.

– Det er viktig at de som sitter på føler seg trygge. Derfor kjører vi ikke så veldig fort. Nå går det i 7-8 kilometer i timen, sier Paal. 

De to legger i vei ut fra sykehjemmet. Det er sterk vind i dag, men ikke noe regn. Opplett er godt vær for en sykkeltur. Fra sykehjemmet går det sykkelveier i flere retninger. 

– Har du det bra, spør vi sykkelpassasjeren. 98-åringen smiler og svarer bekreftende. 

– Åh, dette var skoi, sier Peder Jakob. 

SATSER FRISKT: Frivillighet er absolutt i vinden på Karmøy, sier ordfører Jarle Nilsen (til venstre), helse og omsorg Nora Olsen-Sund og frivillighetskoordinator Roy Tørring. Her ved et av kommunene sine mest kjente landemerker, Åkrasanden. Stranden er kåret til Norges fineste badestrand.

Mer samarbeid og mer struktur
Akkurat slike samarbeid mellom kommunen sine ansatte og institusjoner og frivillige organisasjoner som Røde Kors, ønsker kommunen mer av. Karmøy har en imponerende CV hva gjelder frivillighet.

I 2018 ble kommunen kåret til Årets frivillighetskommune og i 2019 fikk rogalandskommunen landets første Leve hele livet-pris

– Men vi kan hele tiden bli bedre, sier ordfører Jarle Nilsen fra Arbeiderpartiet. Han har ledet kommunen siden 2015. 

– Vi klarer ikke å løse samfunnsoppdraget vårt uten samarbeid med frivillige. Det offentlige, frivillige og pårørende må jobbe sammen. Uten samarbeid med frivillig er det umulig å innfri forventningene vi har til Leve hele livet-reformen, sier Jarle. 

Nå satser kommunen friskt på frivillighet videre, særlig med vekt på å systematisere arbeidet og tiltrekke seg nye grupper av frivillige. 

– Gjennom å jobbe mer systematisk blir vi bedre på å tilrettelegge for frivillighet. Vi må ha faste kontaktpersoner med ansvar og vi må gi faglig påfyll til både engasjerte ansatte og frivillige. Vi må også være villige til lære bort og dele kompetanse oss i mellom, sier Nora Olsen-Sund, kommunalsjef for helse og omsorg. 

Les mer: Sykehjemmene i Karmøy kommune vil legge bedre til rette for frivillighet

Tre satsingsområder
Ledelsen i kommunen trekker frem særlig tre ting de vil jobbe med videre:

– Vi ønsker at flere skal se verdien av å være med som frivillige, vi ønsker å bli mer mangfoldige og vi ønsker å skape en mer profesjonell og faglig tilnærming til frivillighet, sier Nora.

Kan inspirere andre
Verdighetsenteret har besøkt fire sykehjem i kommunen, og møtt ansatte, frivillige, frivillige organisasjoner, beboere og kommune-ledelse.

– Karmøy gjør et veldig godt arbeid innen frivillighet i eldreomsorgen. Vi tror dette arbeidet kan inspirere andre kommuner til å jobbe systematisk med frivillighet, sier Beate Magerholm, rådgiver for frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret.

Les mer: Ledige plasser ved etterutdanningen Frivillighetkoordinering-eldreomsorg
Les mer: Digitalt og gratis lederkurs – hvordan styrke samarbeidet med frivillige
Les mer: Digitalt og gratis fagseminar – etiske og juridiske perspektiver på samhandling med frivillige innen eldreomsorg

SAMARBEIDER: Ruth Tove Eriksen er kultur – og aktivitetskontakt med Kopervik sykehjem og Tove Matre er frivillighetskoordinator i Karmøy Røde Kors.

Trenger flere piloter
På Kopervik sykehjem, der Paal og Peder Jakob nettopp har kommet tilbake fra sykkeltur, har Karmøy Røde Kors stått for opplæring og innkjøp av sykler. Syklene kan brukes av både ansatte, pårørende og frivillige. Alle må ha opplæring før de bruker dem. Enkelte sykehjem har også skaffet sykler på egenhånd.

– Vi hadde som mål å få tak i en stor gjeng som kunne være sykkelpiloter ved de ulike sykehjemmene. Det har vi ikke fått til. Syklene har vi, men nå trenger vi flere folk. Det må vel gå an å være så ærlige og si det, sier Tove Matre, frivillighetskoordinator i Karmøy Røde Kors. 

Hun samarbeider tett med kommunen og har tar også etterutdanning Frivillighetskoordinering-eldresomsorg, som kommunen sine aktivitetskontakter også har tatt. Målet nå fremover er å systematisere samarbeidet med kommunen og øke rekrutteringen. 

Kan sykle to og to
– Vi håper vi kan rekruttere nye frivillige som ønsker å være med og sykle. Vi legger også til rette for at flere kan sykle sammen, for eksempel en på terapisykkel og en på vanlig sykkel. Det tenker vi gjør det mer sosialt og tryggere også for de frivillige, sier Tove. 

I løpet av det siste året har lederen for sykehjemmet trådt til som pilot for beboerne og tatt et par turer. I tillegg har andre ansatte syklet med beboere. Men nå er målet at frivillige snart kan komme tilbake til sykehjemmene etter pandemien. 

TRÅDTE TIL: Under koronapandemien har sykehjemsleder Jarle Halvorsen (til venstre) syklet turer med pasientene. Nå er frivillig Paal Thorkildsen tilbake og skal på tur sammen med beboer Peder Jakob Tvedt.

– Redd vi har mistet mange
– Vi håper vi kan få tilbake de frivillige og aktivitetene nå snart, men vi er redd vi har mistet mange frivillige nå når pandemien har innstilt frivilligheten på sykehjemmene. Fremover blir det viktig for oss å ivareta de som er frivillige hos oss og rekruttere nye, sier Jarle Halvorsen, leder ved Kopervik sykehjem. 

Etterlyser friske pensjonister
Roy Tørring er frivillighetskoordinator sentralt i kommunen. Rekruttering av frivillige står på planen. Han trekker særlig frem ressursene som bor i spreke og friske pensjonister, der Paal er et godt eksempel. 

– Vi ønsker å bli flinkere til å involvere friske eldre. Det er også viktig med tanke på å skape et aldersvennlig samfunn. Det er helt essensielt at vi i kommunen får til et godt samarbeid med frivillige og frivillige organisasjoner, sier Roy. 

FØRSTE MØTE: Aud Hansen (fra venstre) og Carla Nes Haringstad i støtteforeningen ved Åkra sykehjem skal samarbeide med kultur – og aktivitetskontakt Natalie Medhaug.

Møttes på kirkegården
Alle de fire sykehjemmene i kommunene har faste frivillige. Ved Åkra sykehjem er det støttegruppen som er sentral.

Aud Hansen ble med i støttegruppen gjennom en tilfeldighet. Da hun skulle stelle på graven til mannen sin, møtte hun Carla Nes Haringstad.  

– Da hadde jeg nettopp mistet mannen min. Jeg var mye for meg selv og hadde lite å gjøre. Carla spurte om jeg ville være med i støttegruppen til sykehjemmet. 

Nå sitter de to ved resepsjonen til Åkra sykehjem. Verken Carla eller Aud har vært inne hos beboerne siden mars 2020, men før det brukte de å være her hver 14.dag.

– Vi lager vafler, arrangerer bingo og snakker med beboerne. Nå gleder vi oss til å starte opp igjen snart, sier Carla. Hun har vært med i støtteforeningen til Åkre sykehjem i 13 år, Aud i 11 år. 

– Beboerne er så takknemlige når vi kommer. For oss er det veldig sosialt. Nå har jeg og Aud blitt venninner. Jeg går til henne om jeg trenger hjelp til strikkingen min, forteller Carla. 

LAGER NETTVERK: Leder Judit Nordanger og helsefagarbeider og aktivitetskontakt Natalie Medhaug ved Åkra sykehjem, har begge tatt utdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorg. Nå skal Judit lede et nettverk for alle aktivitetskontaktene.

Koordinator og leder tok utdanning sammen
Natalie Medhaug (24) hilser på Aud og Carla for første gang. Natalie ble ferdig utdannet helsefagarbeider midt i koronaåret. Nå har hun også blitt koordinator for frivillighet ved Åkra sykehjem. I Karmøy kalles disse stillingene for kultur – og aktivitetskontakter. 

– Jeg håper å få til et godt samarbeid med Aud og Carla i støtteforeningen og andre frivillige som er tilknyttet sykehjemmet. Jeg håper vi skal klare å skape glede for beboerne. Det kan bli lange dager. Det er kjekt når noe skjer, sier Natalie. 

Natalie og tre andre koordinatorene ved sykehjemmene i kommunene, tatt etterutdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorg ved Verdighetsenteret. Der fikk hun blant annet høre erfaringer fra frivillige. 

– Det var veldig nyttig, sier hun. 

Judit Nordanger er leder ved Åkra sykehjem og sjefen til Natalie. Hun tar samme etterutdanning som Natalie. 

– Jeg synes det er viktig å løfte opp frivillighet. Det var kjekt å ta studiet sammen med ansatte. Det gjør at vi nå får en felles plattform, sier Judit. 

– Vårt mål er at frivillige alltid skal bli møtt på en positiv måte her hos oss. Drømmen er å få opp frivilligheten, få flere møter mellom pasienter og frivillige, få inn andre grupper frivillige og få til flere generasjonsmøter, sier Judit. 

HUND PÅ BESØK: Echo (9) og matmor Mona Elise Haugeberg (til høyre) besøker beboer Ruth ved Vea sykehjem.

Firbeint gjensynsglede
Den ni år gamle hunden Echo står og tripper utenfor resepsjonen til Vea sykehjem. Han har ikke vært inne her på halvannet år. Han har tjukk hvit pels og minner litt om en liten isbjørn, en veldig snill en. 

– Jeg merker at han kjenner seg igjen og er veldig ivrig på å komme inn til beboerne, sier eier og besøksvenn Mona Elise Haugeberg fra Karmøy Røde Kors. I dag får han ikke komme helt inn til avdelingen, men skal få møte en beboer i lobbyen. Både beboere og hund trenger gradvis tilnærming etter å ha vært borte fra hverandre i nesten halvannet år. 

Echo har vært besøkshund siden 2017. 

– Han er så glad i folk. Jeg ser alt han gir meg og hvis han kan gi litt av det til andre, så tenker jeg det er flott, sier Mona Elise.

– Voldsomt koselig
Echo snuser på beboer Ruth når hun kommer bort til ham. Matmor legger et teppe i sofaen slik at Echo kan legge seg der. Han hviler hodet på låret til Ruth og titter opp på henne. 

– Han er så tillitsfull. For en rolig, kjekk og god hund, sier Ruth. 

Hun er godt vant med dyr.
– Vi hadde både hunder, katter og rotter hjemme hos oss, sier hun og ler. 

Hun klapper Echo forsiktig og får en godbit hun kan gi ham.
– Det er voldsomt koselig og kjekt å få besøk av Echo. 

MANGFOLD: Kultur- og aktivitetskoordinator Synnøve Krygård ønsker en rekke ulike aktivitetstilbud på Vea sykehjem.

Fryd og gammen
Synnøve Krygård er kultur- og aktivitetskoordinator ved Vea sykehjem. Hun er bindeleddet mellom blant andre besøkstjenesten og avdelingene. Synnøve tok også etterutdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorgen våren 2021. Alle deltakerne på utdanningen setter i gang et eget prosjekt på sin arbeidsplass. 

– Jeg er opptatt av å bruke dans og musikk sammen med beboerne. Mitt prosjekt er å starte opp en dansegruppe som skal hete Fryd og gammen, sier Synnøve.

På utdanningen fikk hun høre om andres prosjekter rundt om i hele landet. 

– Det var inspirerende! 

Stell og pleie først
– For oss som jobber på sykehjemmet står stell og pleie øverst. Ønsket og viljen til å legge til rette for aktiviteter er der, men vi tenker at vi skal gjøre det i morgen. Derfor det er så viktig at vi har en dedikert person som jobber med å tilrettelegge for frivillighet på sykehjemmet, slik at også dette arbeidet blir prioritert, sier Åshild Koch, leder ved Vea sykehjem. 

Sykehjemmet har fokus på at det skal være et mangfold av aktiviteter som beboerne kan velge mellom. 

– Alle liker ikke bingo. Da skal man ha mulighet til å velge noe annet. Å kunne tilby et mangfold av aktiviteter er veldig viktig. Vi er også hele tiden på jakt etter nye samarbeidspartnere, sier Koch.

SAMARBEIDER OM SISTE FASE: Silje Kringlebotten Husebø er avdelingsleder ved Storesund sykehjem og samarbeid med aktivitetsleder og våker Kathrine Kyvik i Karmøy Røde Kors.

Nær døden
Storesund sykehjem er kjent for julegaten sin. Når julen kommer, pyntes trærne og små og store fra lokalmiljøet kommer på besøk. Nå er det sommer og fuglekvitter utenfor i stedet. Både sommer og vinter stiller Kathrine Kyvik opp som frivillig våker her.

Kathrine har jobbet tjue år i eldreomsorgen, men et tungt løft gjorde at hun ødela ryggen og ble ufør.

– Jeg ble ufør i ung alder. Som våker gjennom Røde Kors føler at jeg kan bidra med noe igjen, sier hun. Kathrine er både aktivitetsleder for våketjenester og våker selv i Karmøy Røde Kors. Det betyr at hun kan bli tilkalt når personer ligger for døden, både hjemme og på sykehjemmet. 

Støtte for døende og pårørende
– Når jeg kommer hjem til familier blir de “øvidde”. De spør om jeg virkelig vil sitte og passe på deres døende far, mor eller ektefelle. De lurer på om jeg ikke synes det er ubehagelig. Det synes jeg ikke. Jeg forklarer at jeg har erfaring fra eldreomsorgen. Vi har også opplæring av alle som er våkere. Man trenger ikke ha jobbet i helsevesenet. Det viktigste er å være en trygg støtte for den døende og de pårørende. Jeg kan holde den døende i hånden eller bare være tilstede. Når jeg kommer kan kanskje de pårørende få hvile seg og sove en natt, sier Kathrine. 

Hun har våket flere ganger ved demensavdelingen ved Storesund sykehjem der Silje Kringlebotten Husebø er avdelingsleder. 

NÆR: Kathrine Kyvik er våker i Karmøy Røde Kors. Hun følger døende den aller siste tiden. Her er hun innom på besøk hos en pasient.

Trygge i rollen
– Pårørende og ansatte gir gode tilbakemeldinger om våkerne fra Røde Kors. De er trygge i rollen og har fått god opplæring. Hvis pårørende ikke kan sitte selv, har vi også ansatte som kan gjøre det. Men de ansatte må gjerne også følge opp pårørende. Våkeren fra Røde Kors har mulighet til å ha fullt fokus på den døende. Det er fint for oss å kunne kombinere med ansatte og frivillige våkere, sier Husebø.

Torbjørn Djuvstad er leder for Storesund sykehjem. Han understreker hvor viktig samarbeidet med frivillige er for sykehjemmet. 

– Kjempeviktig. Hvis du har en skala fra 1 til 10, så er det en 10. For at vi skal lykkes er det viktig å plassere ansvar og lage et system for samarbeidet, sier Torbjørn. 

FREMOVER: Thomas Bentsen (til høyre) er ny kultur – og aktivitetskontakt ved Storesund sykehjem. Han og leder Torbjørn Djuvstad ønsker seg et sykehjem fullt av liv.

Kartlegger beboerne sine ønsker
Det er sykehjemmet nå i gang med. Thomas Bentsen er ny i rollen som kultur – og aktivitetskontakt ved sykehjemmet. Som sitt prosjekt i etterutdanningen Frivillighetskoordinering-eldreomsorg skal han kartlegge beboerne sine ønsker. 

– Jeg skal spørre dem om hva slags aktiviteter de ønsker. Jeg skal også kartlegge hvilke samarbeidspartnere vi har i dag, og finne ut hvordan vi ønsker å jobbe videre, forteller Thomas. 

Han er tydelig på hva som er målet:
– Vi ønsker et sykehjem med masse aktivitet, et levende sykehjem.