Arrangement

En dag for verdighet - Bergen

Velkommen til En dag for verdighet i Bergen med filmen The Eternal Memory. Arrangementet er et samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

Publisert: 22. sep. 2023 | Oppdatert: 28. sep. 2023
mann og dame prater sammen

En dag for verdighet 2023 med "The Eternal Memory"

En dag for verdighet er spesielt myntet på omsorgspersoner i kontakt med samfunnets sårbare og gamle; Helse- og omsorgsarbeidere, pårørende, frivillige og unge under utdanning. En ny dokumentar under Bergen internasjonale filmfestival har siden 2012 skapt møteplassen der vi deler historier om hva verdighet betyr i hverdagen. Siden 2019 har det vært egne forestillinger også i Oslo, der dagen i år markeres den 24. oktober.

I år vises vi filmen The Eternal Memory, en vakker dokumentarisk kjærlighetshistorie om demens og den krevende og sammensatte rollen som pårørende.

Augusto og Paulina har vært sammen og elsket hverandre i 25 år. Selv etter at han fikk diagnosen Alzheimers, beholder ekteparet forholdet og en egen humor. Men han frykter dagen han ikke lenger kjenner henne igjen. Og som nærmeste pårørende og daglig omsorgsperson bærer hun på en stor sorg.

Augusto var en av Chiles mest kjente kulturkommentatorer. Der Pinochets diktatur systematisk ønsket å viske ut folkets kollektive bevissthet, arbeidet han som TV-journalist og forfatter for å løfte frem minnet om dem som forsvant. Når han selv er i ferd med å glemme sin egen identitet er det Paulina som på samme måten holder hans og deres felles historie levende, ved at hun gjenforteller den til ham.

I tilbakeblikk vises også bilder og sekvenser omkring kuppet i 1973; Et mørkt bakteppe for handlingen i filmen og en del av vårt internasjonale samfunns felles 50-årsminne.

Filmes regissør, Maite Alberdi, ble Oscarnominert for filmen The mole agent, som vi viste under En dag for verdighet i 2020. Denne gangen har hun i arbeidet med filmen fulgt ekteparet Augusto og Paulina gjennom fire år.

Filmen varer i 1t 24 minutter, norske undertekster.

Visninger i Bergen Kino (Konsertpaleet) mandag 23. oktober kl. 13.00 (KP1) og kl. 15.00 (KP11).
Kort innledning fra arrangørene og et videoinnlegg fra chilenske Soledad Marambio, tekstet til norsk.

Arrangører Bergen: Verdighetsenteret og BIFF, i samarbeid med Bergen kommune – byrådsavdeling for eldre, helse og frivillighet, Bergen Røde Kors Sykehjem, Åsane videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen og Senter for Omsorgsforskning Vest