9.september
Webinar:
Kunst og kreativitet i helhetlig omsorg

Hvordan kan kunst og kreativitet være en naturlig del av helhetlig omsorg, i et samspill mellom pleie – og omsorgsarbeidere, pårørende og frivillige? Og hvordan ivareta kunsten og kulturens egen verdi i møte med helse – og omsorgssektoren?

Fire dager før årets stortingsvalg vil vi i dette webinaret fokusere på kunsten og kreativitetens betydning i samfunnet som helhet og i helse- og omsorgssektoren spesielt.  Det vil her bli løftet frem prosjekter som belyser litteraturen, musikken og billedkunstens muligheter og betydning for helse og livskvalitet i eldreomsorgen.

Målgruppe:  Helse- og omsorgsarbeidere/ – ledere innen eldreomsorg, pårørende og frivillige, ansatte på høgskoler og universitet og andre interesserte

Webinaret arrangeres av Verdighetsenteret (VS) og nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (NKKHO).

Medvirkende:
Abid Raja  –  kultur- og likestillingsminister (V)
Helga Anspach – formidler, KODE
Frode Grytten – forfatter
Odd Håpnes – tidligere daglig leder, NKKHO
Oddgeir Synnes – førsteamanuensis, VID vitenskapelige høgskole
Ann-Kristin Nordal-Seljestokken – rådgiver, Frivillighet og kultur, VS
Wenche Torrissen – professor, fagansvarlig drama/teater, NKKHO
Sverre Chr. Wilhelmsen – brobygger, VS
Irene Aasmul – Fag- og forskningsutvikler, VS

Webinaret er gratis. Meld deg på her.

24.august 
Filmvisning – Dei mjuke hendene, Vega Scene, Oslo 

Verdighetsenteret og Fagforbundet, i samarbeid med Vega Scene og Speranza Film. Billetter kan du kjøpe hos Vega Scene.

25.august
Filmvisning Hans + Liv. Vega Scene, Oslo

Verdighetsenteret og Fagforbundet, i samarbeid med Vega Scene og Speranza Film.
Billetter kan du kjøpe hos Vega Scene.

18.august
Viruset og verdigheten, Arendalsuka

Åpent møte under Arendalsuka 2021 i samarbeid med Fagforbundet. Møtet er i Bankgården i Arendal. Les mer om arrangementet her.

10.juni 2021
Webinar:
Kunst og kreativitet i helhetlig omsorg

Hvordan kan kunst og kreativitet være en naturlig del av helhetlig omsorg, i et samspill mellom pleie – og omsorgsarbeidere, pårørende og frivillige? Og hvordan ivareta kunsten og kulturens egen verdi i møte med helse – og omsorgssektoren?

I webinaret vil det bli løftet frem eksempler og prosjekter som belyser litteraturen, musikken og billedkunstens muligheter og betydning for helse og livskvalitet i eldreomsorgen.

Webinaret arrangeres av Verdighetsenteret (VS) og nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg (NKKHO).

Medvirkende:
Helga Anspach – formidler, KODE
Frode Grytten – forfatter
Odd Håpnes – daglig leder, NKKHO
Oddgeir Synnes – førsteamanuensis, VID vit.høgskole
Julie Tessem – leder, Frivillighet og kultur, VS
Wenche Torrissen – professor, fagansvarlig drama/teater, NKKHO
Sverre Chr. Wilhelmsen – brobygger, VS
Irene Aasmul – Fag- og forskningsutvikler, VS

Mars 2021
Verdighetskonferansen 2021

Verdighetskonferansen har tradisjonelt vært en faglig og sosial, fysisk møteplass. Denne våren ble programmet bli formidlet på nett, i perioden 15. mars – 14. april. 2021.

Programmet belyste norsk eldreomsorg i spennet mellom liv og død. Emnet ble belyst av ulike faggrupper – leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, kunstnere, politikere, samt fra barnet, den gamle og den frivilliges ståsted.

15.januar
Omsorgsprisen 2020

Prisutdelinger, faglig innlegg og kunstnerisk program, blir sendt digitalt fra Den Nationale Scene.
Fra fredag 15.januar klokken 12 kan du se sendingen her. Sendingen vil vises på alle sykehjemmene i Bergen. GC Rieber Fondene og Verdighetsenteret spanderer bløtkake på beboere og ansatte ved sykehjemmene denne dagen – totalt 4000 bløtkaker!
Arrangører: GC Rieber Fondene og Verdighetsenteret, i samarbeid med Etat for sykehjem, Bergen kommune og Den Nationale Scene.
Les om vinnerne her og se bilder fra utdelingen og feiringen her.

8.oktober
Filmvisning – Spionen

8.oktober
Filmvisning – Spionen
Filmvising, The Mole Agent (Spionen) er en ny og utradisjonell chilensk dokumentarfilm, som her fikk sin norgespremiere. Med varme og humor skildrer den hverdagen på et aldershjem i Santiago, der erfaringer med tvang og ensomhet, men også kjærlighet utfordrer filmens hovedperson – og oss?   Arrangører: Verdighetsenteret, i samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival, Vega Scene og Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg.

15.oktober
En dag for verdighet

For niende gang har Verdighetsenteret stått bak En dag for verdighet, sammen med Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) i Bergen Kino.    Dette arrangementet skal spesielt løfte frem omsorgsarbeidere, unge i helsefagarbeiderutdanning, pårørende og frivillige i kontakt med samfunnets sårbare og gamle. Målet er å skape møteplasser der vi deler historier om hva verdighet betyr i hverdagen.

Årets film under En dag for verdighet 2020 var The Mole Agent (Spionen), en utradisjonell chilensk produksjon med kriminalfilmens signatur:

En privatdetektiv hyrer inn en 83 år gammel mann til å gå undercover på et gamlehjem for å undersøke om beboerne blir mishandlet. The Mole Agent er en uforglemmelig dokumentar om alderdom og en eksepsjonelt lite diskret hemmelig agent. Publikum har vel aldri sett en spionfilm som dette –  eller hatt det så gøy på et alders- og sykehjem!

Arrangører: Verdighetsenteret og Bergen internasjonale filmfestival (BIFF, som gikk av stabelen i tiden 7.-18. oktober), i samarbeid med Bergen kommune – Etat for sykehjem, Bergen Røde Kors Sykehjem og Åsane videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen.

13.mai
Digital fagprat-frokost

Digitalt frokostmøte om covid-19 på sykehjem. Faglig leder Sebastian von Hofacker innleder. Fagpraten arrangeres av Fagforbundet og Verdighetsenteret. Se her for mer info. 

18.mars
Debatt på Litteraturhuset i Oslo – avlyst på grunn av covid-19

Åpen debatt i forkant av den nasjonale konferansen Kunst, mestring og omsorg 2020. Se mer info herArrangører: Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, Riksteatret og Verdighetsenteret

18. og 19.mars
Konferansen Kunst, mestring og omsorg 2020 – avlyst på grunn av covid-19

Nasjonal konferanse om drama, dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg.
Hvordan kan vi nå helse- og omsorgstjenestenes mål om å sikre den enkeltes mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse? Arrangører er Nasjonalt Kompetansesenter for kultur, helse og omsorg, Riksteatret og Verdighetsenteret. Konferansen arrangeres på Riksteatret i Oslo. Mer informasjon finner du her.

18.januar 2020
Lørdagskafé på DNS 

Velkommen til samtale på DNS klokken 15. Tema er mestring. Dette vil lede opp mot Omsorgsprisen for 2019, som deles ut på Store Scene dagen etter. Fri entré, evt. så langt plassen rekker. Les mer om arrangementet her.

19.januar 2020
Omsorgsprisen 2019

Omsorgsprisen ble opprettet i 2001 av GC Rieber Fondene for å fremheve den enestående innsats mange gjør for at sårbare gamle og andre skal ha et godt liv i deres siste levetid. Fri entré, plassreservasjoner. Ler mer om vinnerne og arrangementet her

20. og 21. november
Oppfølgingsseminar Akuttmedisinsk eldreomsorg

Oppfølgingsseminar Akuttmedisinsk eldreomsorg i Bergen. Påmelding og mer info her (lenke).

9. og 10. november

PUST – en kunst – og demensfestival, Cornerteateret i Bergen. Festivalen er for alle som er nysgjerrig på hvordan kunst kan være en døråpner i møte med personer med demens. Festivalen er et samarbeid mellom Verdighetsenteret, Cornerteateret og Kompani Krapp. Se bilder fra festivalen her.

4.oktober
Kurset Kreativitet i demensomsorg

For aller første gang arrangerer Verdighetsenteret kurs i hvordan bruke bilder i møte med personer med demens. Kurset passer for både pårørende, frivillige og ansatte i eldreomsorgen. Kurset varer én dag og holder i Bergen. Påmelding og mer info her (lenke).

30. september og 1. oktober
En dag for Verdighet 2019

Verdighetsenteret har siden 2012 koordinert En dag for verdighet. Dette er et arrangement hvor en ny dokumentarfilm skildrer erfaringer og dilemmaer fra omsorgspersoner i kontakt med samfunnets sårbare og gamle. Målet er å skape en møteplass der ansatte, pårørende, frivillige og unge innen helsefaglig utdanning kan dele historier om hva verdighet betyr i hverdagen.  Denne høsten vil Verdighetsenteret samarbeide med Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) om visning under selve festivalen. Den avvikles i tiden 25/9-3/10.   Årets film er den nederlandske dokumentaren GOOD NEIGHBOURS – rørende og aktuelt, om ensomhet og frivillighet i en bydel i Rotterdam. Filmen vises mandag 30. september og tirsdag 1. oktober. For informasjon om film, eksakte tider og billetter, klikk her (lenke). 

26. og 27. september
Fagsamling for frivillighetskoordinatorer

Vi gjentar suksessen fra 2018! For andre år på rad inviterer Verdighetsenteret til fagsamling for frivillighetskoordinatorer fra hele landet. Samlingen er på Oslo Kongressenter. Påmelding og mer info her (lenke).

25.september
Filmvisning i Oslo

Velkommen til å kickstarte fagsamlingen dagen før her!  Onsdag 25. september klokken 18 inviterer Verdighetsenteret, Bergen internasjonale filmfestival og Vega Scene til spesialvisning av den nederlandske dokumentaren Good Neighbours.
Les mer om filmen og bestill billetter her (lenke).

14.august
Arendalsuka 2019

Odd Jordheim og Silje B. Eikemo fra Verdighetsenteret deltok i debatter under Arendalsuka. Les mer om debattene og se dem i opptak her.

26. og 27.mars
Verdighetskonferansen-Kreativ omsorg 2019

Konferansen arrangeres på Thon Hotel Storo i Oslo. Tema er kvalitet, liv og omsorg i eldre år.
Se mer informasjon på konferansens nettside. Se glimt fra konferansen her.

25.mars
Har vi tatt livet av døden? Debatt på Litteraturhuset i Oslo

Sykepleier Astrid Rønsen og lege Stein Husebø har engasjert seg for palliativ omsorg i 40 år. Nå møtes de til samtale om liv og død på Litteraturhuset i Oslo. Les mer om arrangementet her.

19.mars
Boklansering i Bergen – Frivillighetens kraft

Eirin Hillestad og Julie Tessem ved Verdighetsenteret er redaktører for boken «Frivillighetens kraft»,  en lærebok innen frivillighet i eldreomsorgen.  – Det er fire grunner til at denne boken er viktig, sa Heikki Holmås i Frivillighet Norge (lenke).

14.januar 2019
Utdeling av Omsorgsprisen 2018

Pårørende Rune Samdal fikk Omsorgsprisen 2018. Les mer om hans høyeste ønske her. Se bilder fra festforestillingen her. Les mer om historien bak Omsorgsprisen her.

13.januar 2019
Hvordan ta vare på hjelperen?

Stein Husebø holdt foredrag om hjelpekunst og verdighet, respekt og respons. Arrangementet var i samarbeid med Den Nationale Scene.

21.november 2018
Står aktiv behandling i veien for en verdig død?

Eldre lever lenger. Den medisinske utviklingen gir stadig nye muligheter for livsforlengende behandling, men skaper også etiske dilemmaer. Debatt på Litteraturhuset i Bergen. Les mer her.

29.oktober 2018
Dødsglad i livet – konferanse i Grieghallen

Verdighetsenteret var med som samarbeidspartner for Bergen kommune sin store sykehjemskonferanse.

28. og 29.september 2018
Fagsamling frivillighetskoordinatorer

100 frivillighetskoordinatorer fra hele landet var samlet til to dager med faglig påfyll og inspirasjon. For første gang arrangerte Verdighetsenteret en nasjonal fagsamling for frivillighetskoordinatorer. Se programmet her.

12. september 2018
En dag for Verdighet

I årets film møter vi ungdom som tar med bestemødrene på roadtrip. Den nye ungarsk/britisk/tysk dokumentarfilmen kan inspirere mye – og kanskje også provosere en smule? Les mer her.

16.august 2018
Debatt under Arendalsuka

Veridghetsenteret og Fagforbundet invitert til Åpent møte under Arendalsuka 2018. Tema var – hvilken kompetanse trenger vi for å skape god eldreomsorg?

8.mai 2018
Husker du meg?

Siri fikk demens da hun var 38 år. Ragnhild Nøst Bergem har laget dokumentarfilm om Siri. Etter filmvisningen vil det være samtale med regissøren. Les mer her.

19. og 20. april 2018
Konferansen Kunst, mestring og omsorg

Nasjonal konferanse om dans, billedkunst og musikk som ressurs i eldreomsorg. Hvordan kan vi nå helse- og omsorgstjenestenes mål om å sikre den enkeltes mulighet til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse? Se hele programmet her. Se bilder fra konferansen her.

18.april 2018
Den kulturelle hjernen

Hvorfor er kultur viktig for hjernen? Internasjonal forskning om forholdet mellom kultur, hjerne, læring og helse. Les mer her.

17.februar 2018
Når foreldre blir rammet av demens

Samtale om demens i samarbeid med Den Nationale Scene. Skuespiller Stig Amdam, forfatter Bente Bratlund og leder for Bergen demensforening, Harald Thue, deltok.

21.januar 2018
Utdeling Omsorgsprisen 2017

Ergoterapeut Anita Helen Krokeide ble tildelt Omsorgsprisen 2017. Les mer om hennes arbeid her. Les mer om historien bak Omsorgsprisen her.

21.november 2017
Cecilie Enger – Smerte, endring og aldring

Forfatter Cecilie Enger i samtale med lege og faglig leder Stein Husebø ved Verdighetsenteret. Les mer her.

17.oktober 2017
Thorvald Steen – Skam, fortielse og verdighet

Ser vi konturer av et sorteringssamfunn der enkelte menneskearter er uønsket? Samtale på Litteraturhuset i Bergen. Les mer her.

April 2017
Verdighetskonferansen – Kreativ Omsorg 2017

Flere hundre deltakere fra hele landet deltok. Representant fra Helse – og omsorgsdepartmentet deltok også.