Skip to content

En dag for verdighet

Verdighetsenteret har siden 2012 koordinert et tverrfaglig arrangement for omsorgspersoner i kontakt med sårbare og gamle.  Dokumentarfilm om å leve med demens har disse 5 årene satt fokus på en verdig alderdom.  I år møter vi en annen, ofte marginalisert gruppe, som i høy grad også setter våre holdninger og praksis på prøve.

Årets film: The Grown-Ups

Ny chilensk /nederlandsk dokumentar –  en sjelden perle

Kjærligheten har ingen grenser. Alle fortjener verdighet i sine egne liv.  Og alle kan vi trenge mer kunnskap.  

The Grown-Ups (80 min., norske undertekster) er en nær og sterk film om frihetstrang og utenforskap.  Den gir et både respektfullt, morsomt og sårt møte med voksne mennesker, som samfunnet behandler som barn. Filmen vises også under årets BIFF.

Anita og Andrés vil flytte sammen, gifte seg og skape sin egen familie. Men selv om de har passert 40, bor de hos foreldrene sine. Og de går fortsatt på den samme skolen som de begynte på som barn – for mennesker med Downs Syndrom.   Hva betyr ‘verdighet’ i deres hverdag? Hva kan vi som ansatte, frivillige, pårørende eller under helsefaglig utdanning lære av dem?

Tid: torsdag 26. oktober 2017 kl. 11.45

Sted: Bergen Kino, Kp 1

Billetter: www.bergenkino.no

Last ned: PlakatVerdighetsdagen17

Arrangement i forkant Et åpent møte i Litteraturhuset tirsdag 17.oktober kl. 18.00 danner opptakt til filmvisningen uken etter. Forfatter Thorvald Steen vil her snakke om skam, fortielse, krenkelser og verdighet i sorteringssamfunnet, i samtale med Verdighetsenterets brobygger Sverre Chr. Wilhelmsen. Musikalsk medvirkning: Proffene fra Christiegården. For programinfo og billetter: www.litthusbergen.no

En dag for verdighet 2017 er et samarbeidsprosjekt mellom:

Verdighetsenteret – Omsorg for gamle

BIFF – Bergen internasjonale filmfestival

Bergen Kino

Bergen Røde Kors, besøkstjenesten

Bergen kommune, byrådsavdeling for helse og omsorg

Åsane videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen

 

FJORÅRETS FILM 

TIL MÅNEN MED BESTEFAR

Filmregissør David Alræks bestefar Kåre har alltid inspirert ham med sine vågale eventyr, morsomme påfunn og fabelaktige oppfinnelser. I tillegg til å være Davids barndomshelt, har hans lidenskap for film og foto også inspirert barnebarnet som regissør og fotograf. Når Kåre får diagnosen demens, frykter David at minnene om livet deres sammen vil forsvinne. Men bestefar Kåre er ikke klar for å legge inn årene, og inspirerer David til å oppsøke nye eventyr. Som han selv sier i en alder av 87 år (2014): Er du oppfinner, er du oppfinnsom. To the bitter end.

nakenbaderen

NAKENBADEREN: Bestefar Kåre på 50-tallet.

Til månen med bestefar er en varm og humoristisk film, en leken refleksjon over hvordan nye minner skapes idet andre svinner hen, filmet over en periode på 9 år. Den tar oss med på en reise gjennom to liv og tre generasjoner, fortalt gjennom alt fra kornete filmopptak fra 50-tallet, til krystallklare hd-bilder i nåtid. Det er en fortelling om hva man etterlater seg fra et levd liv, og hvordan man ønsker å gjøre dette. Filmen gir et nært og sjeldent innblikk i en sykdomshistorie – formidlet i en positiv grunnstemning. Det handler om å leve sitt liv til fulle, om hvordan glede, livslyst og eventyrlyst kan påvirke og inspirere andre. Hvorfor dokumenterer vi livene våre? For å stanse tiden?
Men hvor mye vi enn forsøker å styre våre liv med små og store avgjørelser, kan vi ikke fullt ut bestemme retningen det tar. Livet styrer seg selv.

Å se gjennom en julebrødskive

HUMOR: Bestefar prøver å se gjennom en skive med julebrød.

ARRANGØRER OG PROGRAM
Verdighetsenteret har de siste fem årene koordinert et arrangement for omsorgspersoner i kontakt med sårbare og gamle – som ansatte, pårørende, frivillige eller under helsefaglig utdanning. Også denne gangen er miljøer innen alle disse felt med i samarbeidet: Bergen Kino, Bergen kommune  – byrådsavdeling for helse og omsorg, Bergen Røde Kors –   besøkstjenesten, BIFF, Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Åsane videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen. Med filmen som utgangspunkt skal vi dele tanker, erfaringer og historier om hva verdighet betyr i hverdagen.   Den felles filmopplevelsen danner også bakteppet når publikum og inviterte i panelet etterpå skal drøfte muligheter og utfordringer i den enkeltes hverdag. Kan kunsten også være en kilde til innsikt og inspirasjon? Her møter vi bl.a. filmregissør David Alræk, forfatter Bente Bratlund og representanter fra arrangørmiljøene i samtale, med brobygger Sverre Chr. Wilhelmsen som ordstyrer.

Med støtte fra GC Rieber Fondene

Verdighetsdagen 2015
Se Bergen Student TV sin reportasje fra Verdighetsdagen 2015 i Bergen kino.
Dokumentarfilmen Beginning With The End skildret erfaringer og tanker fra 16-18 årige elever ved en high school. Elevene er helt ordinære tenåringer. I et valgfag får de arbeide som frivillige ved en avdeling for alvorlig syke og døende i lokalmiljøet.

Fra filmen Begining witht he End. Ada og Eleandra ser på snøen som faller.

Fra filmen Beginning with the End. Ada og Eleandra ser på snøen som faller.