TIL MÅNEN MED BESTEFAR

Onsdag 14. september i KP1 2016, Bergen Kino kl. 12.30-15.00

«Til månen med bestefar» er en helt ny dokumentarfilm, som med overraskende humor og hjertevarme spør hvor lenge livet varer, og hva vi ønsker å gi videre.

Å bygge broer og utnytte engasjement på tvers av generasjoner og roller. Dette er målet når Verdighetsenteret årlig koordinerer et arrangement i byens største kinosal. Film kan formidle både sterke følelser og ny kunnskap, og på sitt beste være en døråpner til engasjement i hverdagen.

Regi: David Alræk | Produsent: Elisabeth Kleppe | Klipp: Christoffer Heie | Musikk: Olav Øyehaug | Foto: David Alræk / Kieran Kolle | Lyd: Yngve Sætre |Varighet 45 min.
480 plasser, fra 5. september på www.bergenkino.no

David og bestefar - moderne utgave-kopi

SAMMEN: David Alræk har laget film om sin bestefar Kåre.

ÅRETS FILM

Filmregissør David Alræks bestefar Kåre har alltid inspirert ham med sine vågale eventyr, morsomme påfunn og fabelaktige oppfinnelser. I tillegg til å være Davids barndomshelt, har hans lidenskap for film og foto også inspirert barnebarnet som regissør og fotograf. Når Kåre får diagnosen demens, frykter David at minnene om livet deres sammen vil forsvinne. Men bestefar Kåre er ikke klar for å legge inn årene, og inspirerer David til å oppsøke nye eventyr. Som han selv sier i en alder av 87 år (2014): Er du oppfinner, er du oppfinnsom. To the bitter end.

nakenbaderen

NAKENBADEREN: Bestefar Kåre på 50-tallet.

Til månen med bestefar er en varm og humoristisk film, en leken refleksjon over hvordan nye minner skapes idet andre svinner hen, filmet over en periode på 9 år. Den tar oss med på en reise gjennom to liv og tre generasjoner, fortalt gjennom alt fra kornete filmopptak fra 50-tallet, til krystallklare hd-bilder i nåtid. Det er en fortelling om hva man etterlater seg fra et levd liv, og hvordan man ønsker å gjøre dette. Filmen gir et nært og sjeldent innblikk i en sykdomshistorie – formidlet i en positiv grunnstemning. Det handler om å leve sitt liv til fulle, om hvordan glede, livslyst og eventyrlyst kan påvirke og inspirere andre. Hvorfor dokumenterer vi livene våre? For å stanse tiden?
Men hvor mye vi enn forsøker å styre våre liv med små og store avgjørelser, kan vi ikke fullt ut bestemme retningen det tar. Livet styrer seg selv.

Å se gjennom en julebrødskive

HUMOR: Bestefar prøver å se gjennom en skive med julebrød.

ARRANGØRER OG PROGRAM
Verdighetsenteret har de siste fem årene koordinert et arrangement for omsorgspersoner i kontakt med sårbare og gamle – som ansatte, pårørende, frivillige eller under helsefaglig utdanning. Også denne gangen er miljøer innen alle disse felt med i samarbeidet: Bergen Kino, Bergen kommune  – byrådsavdeling for helse og omsorg, Bergen Røde Kors –   besøkstjenesten, BIFF, Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Åsane videregående skole – helsefagarbeiderutdanningen. Med filmen som utgangspunkt skal vi dele tanker, erfaringer og historier om hva verdighet betyr i hverdagen.   Den felles filmopplevelsen danner også bakteppet når publikum og inviterte i panelet etterpå skal drøfte muligheter og utfordringer i den enkeltes hverdag. Kan kunsten også være en kilde til innsikt og inspirasjon? Her møter vi bl.a. filmregissør David Alræk, forfatter Bente Bratlund og representanter fra arrangørmiljøene i samtale, med brobygger Sverre Chr. Wilhelmsen som ordstyrer.

Med støtte fra GC Rieber Fondene

 

FJORÅRETS ARRANGEMENT
Se Bergen Student TV sin reportasje fra Verdighetsdagen 2015 i Bergen kino.
Dokumentarfilmen Beginning With The End skildret erfaringer og tanker fra 16-18 årige elever ved en high school. Elevene er helt ordinære tenåringer. I et valgfag får de arbeide som frivillige ved en avdeling for alvorlig syke og døende i lokalmiljøet.

Fra filmen Begining witht he End. Ada og Eleandra ser på snøen som faller.
Fra filmen Beginning with the End. Ada og Eleandra ser på snøen som faller.