Kvinne med ordførerkjede hilser på eldre
Frivillighet og kultur

– Dette prosjektet er helt nydelig

Personer med demens og 5.klassinger har skapt kunst sammen i prosjektet Forestillingens kraft. Utstillingen ble åpnet av ordfører Marte Mjøs Persen i Bergen.

Publisert 28. mai 2018 Tekst: Kristine Askvik Foto: Silje Katrine Robinson

Helga Nordgreen har demens, men er likevel kunstner. Sønnen har tårer i øynene når moren blir gratulert av ordføreren under åpningen av utstillingen Forestillingens kraft.

– Det var en kjempefin åpning. Dette prosjektet er helt nydelig. Jeg har fått vite at min mor har åpnet seg opp og snakket mye når hun har vært i fortellergruppen. Dette prosjektet viser frem personer med demens som lys levende og stuer dem ikke bort, sier Erik Nordgreen. Han satt ved sin mor sin side da ordfører Marte Mjøs Person i Bergen åpnet utstillingen Forestillingens kraft mandag 28.mai.

– Det kan være vanskelig å finne på meningsfulle aktiviteter for personer som lever med langtkommen demens på sykehjem. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier prosjektleder Hanne Jones fra Verdighetsenteret.

Hun leder prosjektet Forestillingens kraft. Utstillingen til Forestillingens kraft ble åpnet ved Bergen Røde Kors sykehjem mandag. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Hordaland fylkeskommune, gjennom såkalte KUP-midler.

– Verdighetsenteret og dette prosjektet går foran og viser vei. Utstillingen viser hva som er mulig å få til når fantasien får spille hovedrollen, både i eldreomsorgen og i skolen. Vi må utvide verktøykassen vår når det gjelder å skape en god eldreomsorg, sier ordfører Marte Mjøs Persen.

MOR OG SØNN: Beboer Helga Nordgreen ved Bergen Røde Kors sykehjem har vært med i fortellergruppen. – Dette prosjektet er helt nydelig, sier sønnen Erik Nordgreen.

Hedersgjester

NRKs Linda Eide fremførte en av tekstene under åpningen. Deltakerne i fortellergruppen og deres pårørende satt på første rad. I tillegg var både 5.klassingene ved Hellen skole og ansatte ved Bergen Røde Kors sykehjem spesielt invitert til åpningen.

– Det må være rom for å være den vi er. Uansett hvor vi befinner oss i livet, sier Jones og viser til at alle beboere må sykehjem skal få én times valgfri aktivitet hver dag ifølge den nye reformen Leve hele livet.

– Det betyr ikke bare fysisk aktivitet, men også aktiviteter innenfor kunst og kultur, sier Jones.

DANS: Et av diktene til beboerne handlet om å dra på dans på Laksevåg, midt på dagen. 5.klassingene laget dette kunstverket basert på teksten.

Leken stemning

Gjennom kunstprosjektet Forestillingens kraft blir personer med demens aktive deltakere i en kreativ prosess. Det begynte med fortellergrupper på Bergen Røde Kors sykehjem, ledet av Hanne Jones og Eli Lea ved Verdighetsenteret. Mennesker som lever med demens og pleiere fra avdelingen satt sammen i en halvsirkel og så på bilder. Det var fokus på å skape en lett og leken stemning.

– Deltakerne så på et maleri og ut fra det skapte vi en historie sammen. Her var det ikke viktig å kunne huske tilbake i tid, men i stedet bruke fantasien til å dikte her og nå, forklarer Jones.

Undrende spørsmål og sang

Responsen på åpne, undrende spørsmål til bildene var av og til et ord, kanskje en setning, noen ganger en lyd eller en håndbevegelse. Innimellom begynte en vakker stemme å synge. Alt som dukket opp ble tatt imot og skrevet ned på en stor flip-over. Ingen svar var feil. Ved hjelp av fantasien vokste historiene frem. I løpet av en time ble arket fylt med ord og setninger.

Fortellergruppene har blant annet brukt malerier av kunstner Marie Storaas. Det er også Storaas som har vært kurator for utstillingen.

FØRSTE RAD: Ordfører Marte Mjøs Persen og beboer Inga Lyngøy ved Bergen Røde Kors sykehjem var hedersgjester under åpningen.

– Jeg synes det har vært superfint å være med på prosjektet. Det å se hvordan de deltakerne har tolket maleriene mine er veldig gøy. Det er også veldig kjekt å være kurator, sier Storaas.

Historiene ble til kunstverk

Historiene fra ulike fortellergrupper ble delt med 5.klassinger fra Hellen skole. Elevene lagde kunstverk basert på historiene.

SAMARBEID: Even Solbakken og Sara Marie Skaflestad er to av 5.klassingene som har vært med å lage kunstverk til utstillingen. Her sammen med beboer Inga Lyngøy som har vært med å lage tekster til utstillingen og ordfører Marte Mjøs Persen. Foto: Silje Katrine Robinson

– Gøy å lage

– Det har vært gøy å lage kunstverket. Spesielt å få spraye og male, og få slippe litt skolearbeid, sier Jakob Sandnes Skaar (11). Han er en av 63 elever som har deltatt.

Historiene og kunstverkene er nå ustilt ved Bergen Røde Kors sykehjem.

– Vi håper at denne utstillingen sier noe om kraften som ligger hos oss mennesker når vi får delta i kreative prosesser, uavhengig av alder eller diagnose, sier Jones.