foredrag på scenen
Frivillighet og kultur

Konferansen frivillighet og aktivitet i eldreomsorg 2025

Bli med på konferanse 5. og 6. november! Vi skal prate mye om hvordan kommune og frivillig sektor kan få til et godt samspill i eldreomsorgen. Vi lover at du vil bli inspirert, og få møte andre som jobber med det samme som deg.

Publisert 13. mai 2025

Programmeringen for konferansen er i full gang, og denne siden oppdateres fortløpende. Vi inviterer deg til å komme med dine innspill til programmet.
Vi kan friste med aktuelle foredrag fra forskningsmiljøer og praksisfeltet, og god tid til nettverksbygging og erfaringsutveksling.


På programmet så langt


Tema: Frivillighet og folkehelse

Vi får i denne bolken bli bedre kjent med folkehelsekampanjen ABC for god psykisk helse. Hvilke grep skap til for å styrke egen og andres psykiske helse? Tre grep står sentralt i ABC modellen: Å være aktiv, å være sammen med andre, og å gjøre ting man synes er meningsfullt. Hvilken betydning har et godt samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor for at vi skal lykkes med dette arbeidet, og hvorfor er arbeidet dere i publikum gjør til hjelp for å styrke befolkningens psykiske helse?

Ved siden av overordnet informasjon om ABC for god psykisk helse, vil vi få høre to eksempler fra praksis:

  • God alderdom i bydel Lardal.
    Daglig leder i Lardal frivilligsentral, Christina Franksdatter Bøhler vil dele fra arbeidet som er gjort for å skape et godt nærmiljø å bli gammel i i bydel Lardal. Frivilligsentralen er en arena for aktivitet og sosialt fellesskap. Nøkkelen til å skape et tilbud som treffer målgruppen har vært å involvere de eldre selv fra start, og å ta utgangspunkt i de ønskene de har. Blant aktivitetene finner vi sosialt treff for herrer, kaffekompis, lån en Lardøling, hjelp til småoppdrag i samarbeid med 9. trinn på den lokale ungdomsskolen. Hvordan har de gått frem for å skape dette tilbudet? Og hva tilfører det bydelen?
  • Kulturaktiviteter for god psykisk helse.
    Mer informasjon kommer.


Tema: Organisering av samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor i helse- og omsorgstjenestene

Vi skal i denne bolken få eksempler på hvordan samarbeidet mellom offentlig og frivillig sektor kan organiseres på en god måte. Vi vil få forskningsblikket, og vi vil få det komparative skandinaviske perspektivet ved eksempler fra Danmark og Norge.

  • Samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor - hva sier forskningen?
    I Norge er det lang tradisjon for samarbeid mellom frivillige organisasjoner og det offentlige. Disse lange tradisjoner preger fortsatt samarbeidet, men samtidig skjer det endringer både innenfor frivilligheten og innenfor offentlig sektor som krever løpende tilpasning av samhandlingsformene. I dette innlegget vil forsker Håkon Solbu Trætteberg fra Institutt for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor peke på viktige utviklingstrekk og presentere forskning som sier noe om fordeler og ulemper ved ulike måter å organisere samarbeidet på.
  • Århus kommunes satsning på frivillighet i eldrefeltet.
    Mahad Yussuf er konsulent i stab for Politik, udvikling og kommunikation på området Sundhed og omsorg i Århus kommune (Danmark). Hun kommer til konferansen sammen med sin kollega for å fortelle om hvordan samspillet med frivilligheten er organisert i kommunen. Hvordan jobber de for å sikre samskapelse med frivillige organisasjoner? Og hva fremmer det gode samarbeidet?
  • Veien til godt frivilligsamarbeid i Tønsberg kommune.
    Frivilligkoordinator innen mestring og helse i Tønsberg kommune, Eva Marie Wang- Norderud skal fortelle hvordan de har skapt økt frivillig engasjement i kommunens helse- og omsorgstjenester gjennom god organisering og styrket samarbeid med frivillige lag og foreninger.
  • Rettslige rammer for frivillig innsats i helse- og omsorgstjenestene.
    Seniorrådgiver for helse og omsorgstjenester i Helsedirektoratet, Therese Opsahl Holte kommer til konferansen for å snakke om rettslige rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten.


Tema: Frivillige som ivaretaker av den enkeltes identitet

Vi får høre fra to ulike organisasjoner om hvordan de ivaretar den enkeltes identitet og bidrar til en helhetlig omsorg gjennom sitt arbeid. Følg med for mer informasjon.


Tema: Kulturens kraft

Lyttelos - kunsten å lytte.
Hva gjør man når en alvorlig sykdom truer ens levebrød, men også ens sterkeste lidenskap og identitet? I 2024 fikk Annabel Guaita diagnosen som er aller minst forenelig med å være profesjonell pianist: Parkinsons sykdom. Dette er også en historie om hvordan man gjennom en leken og nysgjerrig tilnærming til livet kan ta tak i egen situasjon og snu noe vanskelig til å bli en ressurs.

Som en avslutning på årets konferanse vil deltagerne inviteres med på oppdagelsesreise gjennom tre vidunderlige og tidløse klaververk av Bach, Grieg og Debussy. Gjennom guidet lytting vil deltagerne kunne følge musikkens livsløp og få nye perspektiver på kunsten å lytte. Deltagerne vil få en annerledes og spennende musikkopplevelse og forstå mer om musikkens helbredende egenskaper.

Deltagerne på konferansen vil få tilgang til et spesialutviklet pedagogisk materiell som gir redskaper til å kunne gjøre en enkel guidet lytting til tre ulike musikkverk.


Første konferansedag vil vi by på en minikonsert med en kjær artist. Mer informasjon kommer.


Andre innslag å glede seg til:

  • Vi får også i år en rekke eksempler fra praksisfeltet til inspirasjon for eget arbeid videre. Dere vil bli bedre kjent med arbeid som gjøres i kommune, organisasjon og frivilligsentral for å styrke lokal eldreomsorg.
  • Møt Frivillighet Norge, Norges frivilligsetntraler og Verdighetsenteret i dialog med hverandre og med publikum om aktuelt tema

Har du lyst til å dele fra ditt arbeid på konferansen?

Vi er på jakt etter en liten kommune som kan dele fra sitt arbeid i bolken om organisering av samarbeid mellom offentlig og frivillig sektor i helse- og omsorgstjenestene. Jobber du i en liten kommune, og har du lyst til å dele? Ta kontakt!

Vi ønsker de gode eksemplene fra praksisfeltet. Jobber du i kommunen, frivillig organisasjon eller frivilligsentral med mål om å skape aktivitet og sosialt fellesskap i samarbeid på tvers av sektorer? Eller er du kanskje selv frivillig, eller har hatt glede av frivillig innsats? Da vil vi høre fra deg!

Ta kontakt:
E-post: bm@verdighetsenteret.no
Mobil: 988 54 020

Praktisk informasjon

Tid:
5. og 6. november 2025

Sted:
Thon hotel Opera, Oslo

Pris:
Earlybird (frem til 1. juni): 2.500,- per person
Ordinær pris (fra 2. juni): 3.000,- per person

Målgruppe:

Ansatte/ledere i omsorgssektoren, frivilligsentraler og frivillige organisasjoner. og andre med interesse for samspillet mellom offentlig og frivillig sektor på eldrefeltet.


Kursavgiften inkluderer to konferansedager, pausebevertning og lunsj. Reise og opphold betales av deltakerne, og bestilles separat.

Ved avbestilling: For at vi skal kunne refundere konferanseavgift må avbestilling skje innen 1. september 2025


MELD DEG PÅ ÅRETS KONFERANSE HER


Les mer om fjorårets konferanse her