En mann og to kvinner har det hyggelig rundt et bord med mat og drikke.
Frivillighet og kultur

Ny studie om frivillighetskoordinatorens betydning

En fersk studie viser at frivillighetskoordinatoren fremstår avgjørende for å ivareta og anerkjenne frivilligheten i eldreomsorgen. Koordinatoren oppfatter frivilliges interesser og ønsker, og dette er en viktig del av å ivareta deres engasjement og ikke minst grenser.

Publisert 04. jul. 2025 Foto: Silje Robinson og Tor Brødreskift

Mona Stenhaug Johannessen har intervjuet frivillighetskoordinatorer fra ulike kommuner i Norge, med fokus på deres opplevelse av sin funksjon og hvilke muligheter og utfordringer de erfarer i sitt arbeid.

Studien avdekker at koordinatorene ser at det er behov for mer kunnskap om frivillighet både hos andre ansatte og ledere. Det er sårbart om koordinatoren står alene om ansvaret for oppfølgingen. Koordinatorene i studien uttrykker at samarbeidet med øvrige ansatte i avdelingene er særlig viktig for å unngå at frivillige blir satt til «hva som helst» ut fra stedets behov. Ved å «matche» behov, interesser og egenskaper og formidle disse på tvers på arbeidsplassen bidrar koordinatoren både til å ivareta behovet for personsentrert omsorg og å ivareta den frivillige.

Les artikkelen fra studien

Denne artikkelen av Mona Stenhaug Johannesen setter søkelys på frivillighetkoordinatorens rolle og funksjon

Les artikkelen her

Verdighetsenteret har jobbet tett på frivillighetskoordinatorene i kommunens helse- og omsorgssektor gjennom mange år. Både gjennom etterutdanningen Frivillighet i eldreomsorg og utviklingen av en modell for samspill mellom kommunens helse- og omsorgssektor og frivillig sektor. Funnene i studien bekrefter mye av det vi ser i praksis.

"Vi er veldig glade for at det rettes fokus på koordinatorenes opplevelser og på viktigheten av deres rolle" - sier Susanne Solvi Fagerbakke, rådgiver i kultur og frivillighet på Verdighetsenterert.

Fagerbakke sier at det er viktig å belyse koordinatorfunksjonens betydning. Særlig viktig er dette i en tid hvor mange opplever at det er vanskelig å sette av ressurser til koordinering av samarbeid med frivillig sektor og nærmiljø i helse- og omsorgssektoren.

- Frivillighetskoordinatoren har en nøkkelrolle i arbeidet med å skape en god kultur for samarbeid, skape gode og trygge rammer for samarbeidet. God oppfølging av frivillige er kjempeviktig uavhengig av om de kommer fra frivilligsentral, frivillig organisasjon eller på eget initiativ. Vi ser også at der det er koordinatorer fanges initiativer fra frivillige lettere opp. Koordinatoren kan også bidra til at frivillige får en reell involvering i samarbeidet

I intervjuene med koordinatorene gjort i studien kommer det frem at kunnskap om frivillighet hos andre ansatte og ledelse er viktig. Dette er også noe som Susanne kjenner igjen fra sitt møte med praksisfeltet.

- Kunnskap om den man skal samarbeide med og hvilke rammer som finnes for samarbeidet er viktig. De som møter frivillige i sin arbeidshverdag må for eksempel ha kjennskap til hvorfor man samarbeider med frivillige, hvilke oppgaver frivillige skal bidra med og hva som er ansattoppgaver, samt hva man kan formidle av informasjon til de frivillige.

Fagtilbud fra Verdighetsenteret

Verdighetsenteret har en rekke fagtilbud om denne tematikken

Dagskurs: Hvordan lykkes i rollen som frivillighetskoordinator
I dette digitale dagskurset går vi nærmere inn på rollen som frivillighetskoordinator innad i kommunens helse- og omsorgstjeneste/eldreomsorgen.
Se her for mer informasjon og påmelding

Etterutdanning: Frivillighet i eldreomsorg
Formålet med etterutdanningen er å øke kompetansen på ledelse og organisering av frivillighet i eldreomsorgen, både i helse- og omsorgssektoren og i frivillig sektor. Etterutdanningen bidrar til økt mobilisering og systematisering av arbeidet, som igjen vil bidra til aktivitet og sosialt fellesskap i eldreomsorgen. Består av 4 dager fordelt på 2 digitale samlinger, og 1 valgfri dag om prosjektutvikling.
Se her for mer informasjon og påmelding

Webinar: frivillighet på vår arbeidsplass (gratis men krever påmelding)
Dette webinaret er spesielt utviklet for de som ikke har et særlig ansvar for samarbeidet med frivillige på arbeidsplassen, men som møter frivillige som en del av sin arbeidshverdag.
Se her for mer informasjon og påmelding

Konferanse: Frivillighet og aktivitet i eldreomsorg
Bli med på konferanse 5. og 6. november! Fokus for konferansen er hvordan kommune og frivillig sektor To dager med inspirasjon og mulighet til å møte andre som jobber med eller har interesse for dette feltet. Mona Stenhaug Johannessen kommer til konferansen for å dele fra sin studie
Se her for mer informasjon og påmelding