To beboere og en ansatt sitter i sofa.
Frivillighet og kultur

– Vi trenger en pause fra koronaviruset, sier beboere. Nå tester de ordtak-kunnskapene!

Både frivillige og besøkende er utestengt fra sykehjem nå. Aktivitetsleder Linda Syslak skaper nye aktiviteter for å glede beboerne.

Publisert 26. mar. 2020

Linda Syslak er aktivitetsleder ved Ask omsorgssenter i Askøy kommune utenfor Bergen. Vanligvis har hun gruppe frivillige som jevnlig kommer innom senteret og tilbyr aktiviteter for beboerne. Nå har koronakrisen satt en stopper for det. Alle sykehjem i landet sier også nei til besøk, med mindre det gjelder å ta avskjed med døende.

– Det er trist å ikke få besøk, men det går greit. Vi bruker telefonen mye. Vi passer på så vi ikke blir nedtrykte. Disse kortene som Linda har laget til oss, får samtalene i gang. Det gjør at vi får en pause fra alt som skjer på grunn av koronaviruset, sier beboere ved omsorgssenteret. Beboerne har formidlet sine tanker om dette til Syslak og så har hun fortalte det videre til Verdighetsenteret. Alle bilder i saken er tatt av ansatte på omsorgssenteret.

Skaper aktivitet med kort
Kortene som beboerne skryter av, er en rekke ulike aktivitetskort. På bildet øverst er Hjørdis, Simon og Gudrun i gang med aktivitetskortene. Det er både historier til høytlesning, quiz og kort med ordtak. På ordtak-kortene står halve ordtaket på ene siden og resten på andre siden. Man sier da bare halve ordtaket og så fortsetter beboerne med resten av ordtaket.

– Det er en veldig kjekk aktivitet. Beboerne kan veldig mange ordtak. Denne aktiviteten passer godt for personer med demens også, sier Syslak. Hun har laget dem og levert dem ut på avdelingene så de ansatte kan bruke dem når det passer.

Uttrykket “skippertak” står på et av kortene.

En av de ansatte, Simon, leser opp forklaring på kortet.
– Skippertak er et uttrykk fra sjømenn. For det meste lot skipperen mannskapet gjøre jobben, men noen ganger var jobben så stor at skipperen også måtte ta i et tak, forteller Simon.

Da kommer det kjapt fra en beboer:
– Vi tar et skippertak sammen nå i disse tider.