en eldre mann i stua prater sammen med sykepleier

En dag med hjemmesykepleien

Verdighetsenteret ble med sykepleier Liv Iren Romarheim en dag på jobb, for å gi et innblikk i hjemmetjenesten i Alver kommune.

Publisert 19. jul. 2023 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Hilde Kleppestø
bildet viser Osteriedet omsorgsboliger Alver

Tidlig en krystallklar morgen i oktober gjør vi oss klar til en annerledes dag på jobben. Vi blir med hjemmetjenesten på Ostereidet i Alver kommune, som ligger omtrent 45 minutters kjøring fra Bergen.

Hjemmetjenesten, avdeling Ostereidet har kontorer på Ostertunet, som er omsorgpluss-boliger for mennesker med ulike hjelpebehov. Ostereidet hjemmetjeneste dekker et nokså stort område, og har per i dag 54 faste ansatte pluss to lærlinger. Antall brukere som har rett på helsetjenester der, er 68 ute i egen bolig og 25 brukere som leier bolig inne på Ostertunet.

morgenmøte med 5 sykepleiere på kontoret

Arbeidsdagen starter med rapport og en gjennomgang av dagen med fordeling av ansvar og oppgaver. Denne dagen møter vi Liv Iren, Tim, Benedicte og lærlingene Emma og Ida.

Praten går livlig og stemningen er på topp til tross for flere trøtte ansikter. Påminnelsen fra Tim om at det er fredag får frem både smil og latter.

skilt som viser gode verdier som kjærlighet omsorg og respekt

Inne på Osterunet møter vi mange ansatte i alle aldre, også flere menn. En lun atmosfære gjør dette til et godt sted å være. Skiltet på veggen bekrefter inntrykket.

Ostertunet består av 28 omsorgpluss-boliger. Her bor det mennesker som har behov for mer hjelp enn det de kan få av hjemmetjenesten i sitt eget hjem. Alle som flytter til omsorgpluss, har sin egen private leilighet. Personalet er tilgjengelig 24/7, og en får tilbud om sosialt fellesskap og felles måltider.

For mange er dette en bolig de har livet ut, en mellomting av et hjem og en institusjon. Og det er hjemmetjenesten som hjelper beboerne i omsorg pluss-boligene.

Helsearbeidere strekker seg langt

Her på Ostertunet jobber de mer som et lag, tettere på både hverandre og brukerne. I omsorgpluss-boligene følger hjemmetjenesten opp mange større helseutfordringer, både fysisk og psykisk.

Pasientene har ofte komplekse utfordringer. Hjemmetjenesten blir dermed godt kjent med beboerne, og følger dem tett. Gjennom dager med god omsorg, gode stell, mye glimt i øyet, humor, sang og mye mer. De ansatte helsearbeiderne strekker seg langt for å gi brukerne god livskvalitet.

sykepleier setter seg i bilen klar for jobb

Vi får henge med sykepleier Liv Iren Romarheim denne fine høstdagen. Hun har lang erfaring fra både sykehus og eldreomsorg, og har jobbet de siste 16 årene ved Ostertunet.

En variert og givende jobb

– Jeg liker godt kombinasjonen av å kjøre rundt til hjemmeboende eldre i kommunen sammen med det å være til hjelp for alle som bor på Ostertunet omsorgsboliger. Arbeidsoppgavene er varierte og jeg får treffe så mange fine folk som trenger hjelp med smått og stort. Jeg har en utrolig givende jobb, sier hun mens vi kjører langs vakre Osterfjorden i soloppgang.

Både sykepleiere, helsefagarbeidere og assistentene som jobber ved Ostereidet hjemmetjeneste, er ekstremt fleksible, løsningsorienterte, kreative og ikke minst faglig dyktige. De løser mange oppgaver for ulike brukere, både helserelatert og annet.

– I hjemmetjenesten må vi være litt «potet». V må kunne mye om altmulig. Vi kan heller ikke være lettskremte, mørkredd eller redd for glatte veier, smiler Liv Iren. Noe vi snart får se på nært hold.

– Jeg har en utrolig givende jobb og får møte mange flotte eldre mennesker som fortsatt kan bo hjemme på grunn av oss i hjemmetjenesten. Det er fint å tenke på.
Liv Iren Romarheim

Første stopp er hos en dame som bor for seg selv i et stort hus like ved fjorden. Hun lyser opp når vi stiger inn på kjøkkenet, ønsker oss velkommen og forteller litt om hennes natt og morgenstund.

to damer prater på kjøkkenet

Liv Iren setter seg ned ved kjøkkenbordet. Hun tar seg alltid tid til en liten prat.

– Mange av de eldre vi møter på rundene våre, har behov for å dele litt fra hverdagen sin. Det gir oss samtidig verdifull innsikt om hvordan medisiner virker eller ikke. Jeg synes dette er noe av det viktigste vi gjør, observere og samtale med den enkelte. Slik kan vi være til god hjelp og får gode rapporter som følges opp kontinuerlig, forklarer Liv Iren.

bildet viser eldre mann og sykepleier som ser inn i kjøleskapet

Ferden går videre. Langt av gårde. Til en plass en skulle tru ingen kunne bu. Veien dit er lang og bratt, men ender opp på en bakketopp kalt for Stall. Med en utsikt som kan ta pusten fra oss alle.

Inne i huset som er bygget for flere generasjoner siden, møter vi en skikkelig blid kar. Han heter Berger og ønsker oss hjertelig velkommen inn i den varme stuen.

– Er dere to stykker i dag, det var jo luksus, smiler Berger fornøyd.

– Ja i dag har jeg med to ekstra hender. Hun skal skrive litt om hjemmetjenesten her i Alver, forklarer Liv Iren mens hun sjekker beholdningen i kjøleskapet.

– Du har vel spist frokost?; spør hun videre og setter medbrakte middager på plass i kjøleskapet.

Stiller opp for hverandre

Han svarer at han har spist to skiver, og byr oss på nytraktet kaffe. Praten går livlig, for Berger er flink å fortelle. Om livet både før og nå. Han har jobbet som fisker og aller mest som lærer, og stortrives her oppe med den magiske utsikten over Ostefjorden. Fra stuevinduet kan vi se ned mot båtnaust og andre naboer. Og godt naboskap har vært redningen her ute, litt langt fra allfarvei.

– Vi har alltid stilt opp for hverandre her på Stall. Gode naboer er bra å ha. Og flinke barn som hjelper til, smiler Berger.

Vi hjelper ham med litt morgenstell før vi takker for en hyggelig prat. Deretter går bilturen forsiktig ned igjen den lange bratte bakken.

dosett og fordeling av medisiner

Etter en lang kjøretur, kommer vil til neste hjemmeboer som trenger hjelp med og påfyll av medisiner. Litt dusjing og hårvask blir det også.

– Vi gjør ikke alltid så mye på hvert besøk, men det at vi kommer og bidrar gjør at mange eldre kan bo hjemme lenger. Det er fint å tenke på, sier Liv Iren. Hun jobber stødig og kontrollert i alt hun gjør. Og holder tungen beint i munnen når medisiner skal fordeles i dosetten.

Klokka nærmer seg lunsjtider. Vi skal innom en bruker som trenger påfyll av intravenøs næring og medikamenter.

sykepleiere hjelper med intravenøst utstyr

Det må alltid være to sykepleiere på denne typen oppdrag. For å sikre at alt blir gjort korrekt, og som en trygghet for pasienten. Derfor har Liv Iren ringt til kollega Silje som bistår med stødig hånd.

De to sykepleierne jobber målrettet og kontrollert, mens de dobbeltsjekker hvert minste steg i prosessen.

to sykepleiere doserer medisiner med kontroll

Etter lunsj venter en del kontorarbeid med tillaging og kontroll av dosetter på medisinrommet. Her er det alltid to sykepleiere sammen, med har ansvar for at medisineringen blir gjort riktig.

Sammen med Liv Iren står sykepleier Nina Berntsen, som til daglig jobber som rådgiver ved Verdighetsenteret, avdeling Helse og omsorg. Hun tar ofte vakter i hjemmetjenesten for å holde seg oppdatert og for å være tett på klinikken.

Nina har jobbet mange år i hjemmesykepleien og liker det veldig godt.

Får brukt hele kompetansen

– Det er noe eget å jobbe i hjemmesykepleien. Du kommer tett på livene til brukerne og de pårørende. Å gå inn i noens hjem og samtidig utøve faget som sykepleier er en balansekunst.
I hjemmesykepleien må vi være selvstendige. Vi går ofte alene til dem som trenger hjelp. Jeg trives veldig godt i hjemmesykepleien, fordi jeg får brukt hele bredden av kompetansen min som sykepleier. Alt fra akutte situasjoner, som hjerneslag, fall og lignende til det å følge noen i livets sluttfase, forteller Nina.

– Samtidig er det svært verdifullt for meg å kunne jobbe litt i hjemmesykepleien ved siden av jobben på Verdighetsenteret. Jeg får holde kompetansen min oppdatert ved å se hva som rører seg i praksis.

skrive rapport

Rapportering er en viktig del av jobben som gjenstår før vakten til Liv Iren er over.

– Vi må bruke god tid på skrivingen, slik at alle viktige beskjeder kommer med til neste gang vi reiser ut, sier hun.

Hjemmetjenesten når mange

– Verdighetsenteret ønsker å være tett på alle som jobber innen eldreomsorgen, og hjemmetjenesten er en spennende og viktig arbeidsplass som bidrar til at mange eldre kan bo hjemme lenger, sier Aina Kolle, avdelingsleder for Helse og omsorg ved Verdighetsenteret.

Vi takker for en spennende og lærerik dag ute i feltet med hjemmesykepleien i Alver kommune.