Helse og omsorg

Lanserer etterutdanning om praktisk implementering

Verdighetsenteret starter opp en helt ny etterutdanning fra høsten 2022. Målgruppen er primært ledere og fagansvarlige i kommunehelsetjenesten.

Publisert 18. mai 2022

Praktisk implementering er en etterutdanning hvor målet er å heve nøkkelkompetansen om implementeringsprosessen. Du som deltaker vil få utvidet din forståelse og verktøykasse for å kunne endre praksis på din arbeidsplass. Dette kan være knyttet til spesifikke prosjekt eller oppdatering på prosedyrer og retningslinjer for best praksis.

Du kan selv velge hvilke tema du ønsker å fordype deg i:

  • Forhåndssamtaler
  • Ernæringskartlegging
  • Mobid 2
  • News 2
  • Systematisk etikkarbeid

Etterutdanningen går over totalt ti dager fordelt på fire samlinger. Alle samlinger er i Bergen. Den første samlingen er i september 2022 og den siste samlingen er i mai 2023.

Spent på mottakelsen
– Vi har erfart gjennom etterutdanningene og egen praksis at mange ønsker å lære om mer om praktisk implementering. Nå er vi spent på hvordan den nye etterutdanningen vil bli mottatt, sier Aina Kolle, leder for avdeling for helse og omsorg ved Verdighetsenteret.

Fag - og forskningsutvikler Irene Aasmul, rådgiver Evy Gangstø Steinseide og rådgiver Nina Berntsen Alver har utviklet den nye etterutdanningen - og vil være blant dem som underviser på etterutdanningen.

Aasmul har skrevet doktorgrad om bruk av forhåndssamtaler på sykehjem, Steinseide har forsket på bruk av kartleggingsverktøy og har en master i kunnskapsbasert praksis, Alver har lang erfaring som sykepleier og mellomleder i eldreomsorgen.

Strategier for implementering
– Vi vet at det kan være vanskelig å gjennomføre implementering i en travel hverdag i eldreomsorgen. På etterutdanningen vil deltakerne lære om strategier for implementering, noe som jeg selv savnet da jeg var mellomleder, sier Alver.

– Deltakerne skal lære å lage en plan for systematisk arbeid med implementering. Det er viktig å tenke gjennom hvem som skal være nøkkelpersoner i implementeringsprosessen, samt sørge for forankring hos lederne. Det er også viktig å skreddersy implementeringstiltakene, sier Steinseide.

Hemmeligheten for å lykkes
Implementering av forhåndssamtaler er et av temaene deltakerne kan fordype seg i.

Aasmul forklarer hva hun mener er viktig for å lykkes med det.

– Lederne må signalisere at det er viktig og de må klare å involvere hele avdelingene, slik at alle ansatte blir inkludert og kjenner på at det aktuelle tema er relevant for deres praksis og at dette er noe den enkelte helsearbeider har et ansvar for. Når vi kjenner på et ansvar for noe, skjer det noe med hodet vårt, sier Aasmul.

Ønsker du å vite mer om etterutdanningen, se fagplanen her.

Har du spørsmål om den nye etterutdanningen Praktisk implementering, så send gjerne spørsmålet ditt til oss her.