
Palliativ eldreomsorg - ny form med samme viktige innhold
Mange eldre pasienter har sammensatte behov og lavere reservekapasitet – både fysisk, kognitivt og psykososialt. Dette stiller høye krav til helsepersonell, som må kunne gi lindrende og helhetlig omsorg.
Omtrent halvparten av alle dødsfall i Norge skjer på sykehjem, mens rundt 14 prosent dør i eget hjem.
Eldre som bor på sykehjem eller mottar tjenester fra hjemmesykepleien, har ofte mer alvorlige sykdommer og komplekse behov enn tidligere. De preges gjerne av organsvikt og nedsatt funksjon – kognitivt, mentalt og fysisk. For helsepersonell som skal ivareta deres behov stilles det høye krav. Å ha kompetanse innen blant annet lindring, smertebehandling, etikk og kommunikasjon er avgjørende for å kunne gi god og helhetlig omsorg.
Etterutdanningen Palliativ eldreomsorg gir nettopp dette
Den tilbys nå i to fleksible varianter
1. Nettbasert etterutdanning (NY FORM):
• Fire temadager fordelt over fire uker
• Undervisning via Zoom og læringsplattformen Canvas
• Én undervisningsdag i uka
2. Kommunetilpasset variant:
• To nettbaserte temadager (som over)
• Tre fysiske samlingsdager i kommunen
• Inkluderer undervisning, gruppearbeid, simulering og praktisk trening
➕ Kommunetilbudet har også en ekstra dag med ferdighetstrening
Temadager i etterutdanningen
Dag 1: Palliativ omsorg
Hvorfor er palliasjon viktig i eldreomsorgen? Denne dagen gir en grunnleggende forståelse av palliativ omsorg i et lengdeperspektiv. Temaene inkluderer hospicefilosofien, ulike palliative sykdomsforløp og omsorg for den geriatriske pasienten.
Dag 2: Etikk og kommunikasjon
Hvordan håndterer vi etiske dilemma – og hvordan kommuniserer vi godt med alvorlig syke og deres pårørende? Vi ser blant annet på forhåndssamtaler og palliative plan, behandlingsavgrensning, etiske utfordringer i praksis og trygg kommunikasjon i krevende situasjoner.
Dag 3: Symptomlindring
Hvordan lindrer vi plagsomme symptomer ved livets slutt? Dagen handler om observasjoner og tiltak ved blant annet smerte, uro og tungpust, med både medikamentelle og ikke-medikamentelle tilnærminger. Deltakerne får også en innføring i kartleggingsverktøy som ESAS og MOBID-2.
Dag 4: Livets siste fase
Hvordan kjenner vi igjen at døden nærmer seg – og hvordan gir vi god omsorg i livets siste dager og timer? Temaer inkluderer åndelig og eksistensiell støtte, tegn på at døden er nær, stell av døde, sorgarbeid og hvordan vi tar vare på oss selv og hverandre som hjelpere.
➕ Om vi kommer til dere tilbyr vi en ekstra dag med praktisk trening og simulering.
Frivillighetens rolle i palliasjon
Verdighetsenteret formidler også kompetanse på hvordan det kan samhandles med frivillige innenfor palliasjonsfeltet. Allerede i august tilbyr vi et kostnadsfritt webinar om tematikken, og i desember kan du få med deg et digitalt dagskurs.
Webinar 26. august: Frivillighet i palliasjon (webinaret er gratis men krever påmelding)
I møte med alvorlig sykdom og livets siste fase, spiller frivilligheten begrenset men likevel viktig rolle for en helhetlig omsorg. Dette webinaret gir deg en kort introduksjon til feltet frivillighet i palliasjon.
Se her for mer informasjon og påmelding
Digitalt dagskurs 12. desember: Frivillighet i møte med alvorlig sykdom og død
Hva er palliasjon? Hvilke frivillige tilbud finnes i Norge i dag? Hva er utfordrende når frivilligheten og tjenestene skal samarbeide om møte behovene til alvorlig syke og døende mennesker? Hva er viktig i arbeidet med å legge til rette for frivilligheten som engasjerer seg i en særlig sårbar gruppe. Dette er tema vi berører i kurset og det vil bli lagt til rette for både foredrag, plenumssesjoner og gruppearbeid.
