eldre dame sitter i samtale med yngre dame i en stue

Solveig (93) er frivillig i egen omsorgsbolig

Gjengen på Engen koser seg ofte sammen, mye takket være den eldste beboeren Solveig. – Så lenge hodet og kroppen klarer det skal jeg bidra så godt jeg kan.

Publisert 13. jul. 2023 Tekst: Hilde Kleppestø Foto: Hilde Kleppestø

– Så lenge jeg kan huske har jeg likt å prate med eldre mennesker. Jeg liker å gjøre det koselig for andre. Det gir så mye tilbake, smiler hun og bretter fine servietter før måltidet som straks skal serveres.

Solveig Helland bidrar som frivillig på Engen omsorgsbolig som arrangerer spisevenngrupper annenhver uke. Her har hun selv bodd de siste tre årene – etter en sykdomsperiode som gjorde at hun ikke ville bo alene lenger.

Før det bodde hun i sin kjære barndomsbygd Sandane i Nordfjordeid, og jobbet på sykehjem til hun var langt over 85. Hun har alltid elsket å jobbe med eldre – men det var ikke like klart at dette skulle bli hennes vei da hun etter framhaldsskolen fikk plass som syerske på en systue. Etter hvert reiste hun til Bergen og laget ballkjoler til byens finere reder-fruer, som sydame på Sundt huset.

– Ja det var stas, utbryter hun med stjerner i blikket og beskriver så godt hun kan de flotte kreasjonene.

Eldre kan lære oss så mye

I Bergen traff hun også sin mann. De giftet seg og bygget hus på Tertnes utenfor Bergen, men etter et par år reiste de tilbake til Sandane for å bo nærmere hennes foreldre og annen familie. De slo seg til ro og fikk etter hvert tre fine barn, en gutt og to jenter. I dag har hun 10 barnebarn og tre olderbarn!

Solveig var hjemme da barna var små, men da eldste gutten var 12 år begynte hun å jobbe litt, på sjukeheimen i Sandane. Hun merket at hun trivdes godt i jobben med eldre. Dermed tok hun sats og ble ukependler til etterutdanningen i Lærdal – for å bli hjelpepleier.

– Jeg stortrivdes på sjukeheimen. Det er noe fint med eldre mennesker. De har mye å fortelle og kan gi oss viktig lærdom, slår Solveig fast, som har det svært godt på Engen omsorgsbolig med en koselig leilighet i andre etasje.

– Eneste jeg kunne tenke meg var mer utsikt, men det er deilig å bo så enkelt med en liten altan som jeg kan pynte opp med blomster.

– Jeg synes det gir mening at vi stiller opp for hverandre så lenge man kan. Solveig (93)

– Solveig er den eldste beboeren her – og bidrar som en enorm ressurs og pådriver for å skape et godt fellesskap. Lager vafler, pynter bord og bidrar med både diktlesing og sang på våre møter. Hun prater med alle og er med å skape den gode stemningen for alle som er med, skryter ergoterapeut Cathinka Nagelgaard.

Hun forteller at spisevenngruppene startet opp i fjor som et tiltak fra Bergen kommunes frivillighetskoordinatorer for hjemmeboende eldre.

– Eldrepatruljen i Bergen kommune gir et fantastisk tilbud til eldre som trenger en felles møteplass eller en spisevenn til middagen.

Hun forteller at det stadig trengs flere frivillige. En kan også være spisevenn hos hjemmeboende, for mange eldre setter stor pris på få besøk.

– Eldrepatruljen tar imot alle som vil, både studenter og pensjonister. Mange eldre trenger noen å spise med, og håpet er å utvide dette tilbudet, sier Cathinka videre som samtidig må skryte av det gode samarbeidet med frivillighetskoordinatorene i Bergen kommune, Marianne Hestholm og Stine Lampe.

– De er så skjønne damer. Alltid tilgjengelig og stiller opp med både planter, frivillige og gode råd til oss. De har et genuint ønske om å skape gode og meningsfylte dager og øyeblikk for byens eldre. Ikke minst bidrar de gjennom sin væremåte til at de eldre selv opplever at de er en ressurs som kan utgjøre en forskjell. Vi hadde aldri klart å tilby det samme uten dem. Jeg tenker det er helt avgjørende å ha slike koordinatorer i alle kommuner - for å gi våre sårbare eldre en verdig alderdom, smiler hun og får anerkjennende nikk fra sin kollega, helsefagarbeider Hege Børhaug.

Solveig er helt enig og veldig glad for å bli spurt om å kunne hjelpe til både sosialt og praktisk.

– Vi har mange fine samtaler her rundt bordet, smiler Solveig. De er så flinke her på Engen, lager deilig mat og får oss med ut på turer i nærområdet her. Og noen ganger mimrer vi med gamle filmer på YouTube og mye anna kjekt!