
8 tips for å ta vare på eldre i sommervarmen
Selv om sommervarmen har latt vente på seg, håper mange nå på sol og høyere temperaturer.
Når varmen først kommer, er det særlig viktig å passe ekstra godt på de eldste blant oss.
Her får du åtte enkle og nyttige tips til hvordan du kan hjelpe eldre med å holde seg trygge og friske i sommervarmen.
Effekten av varme på kroppen kan være utfordrende, spesielt for eldre som har mindre evne til å regulere kroppstemperaturen og tilpasse seg høye temperaturer.
Kroppen vår har et finstemt system for å regulere temperaturen. Den normale kroppstemperaturen ligger rundt 37 grader, men den varierer noe gjennom døgnet og med alderen. Små barn har gjerne litt høyere temperatur enn voksne, mens eldre ofte har noe lavere.
Reguleringen styres av et samspill mellom det autonome nervesystemet og det endokrine systemet, og koordineres av temperatursenteret i hjernen, også kalt hypothalamus. Dette fungerer som kroppens egen termostat – og forsøker til enhver tid å opprettholde det som kalles termostatverdien, altså kroppens ideelle temperatur.
Denne balansen påvirkes av signaler fra blant annet blodets temperatur og termoreseptorer i huden, indre organer og blodårer. Når systemet fungerer som det skal, føler vi oss «passe varme». Men hos eldre svekkes ofte tempraturregistrerende evnen, og derfor er det ekstra viktig å være oppmerksom når temperaturen i omgivelsene stiger.
Overoppheting & heteslag
Overoppheting oppstår når kroppens kjernetemperatur – målt rektalt – stiger til mellom 37 og 40 grader.
Overoppheting er en mildere form for varmepåvirkning, men kan være første tegn på at kroppen er i ubalanse. Vanlige symptomer
- Hodepine og svimmelhet
- Akutt forvirring
- Tørr, varm og rød hud uten svette
- Muskelkramper eller muskelsvakhet
- Dårlig appetitt, kvalme eller oppkast
- Lite og mørk urin, forstoppelse
- Slapphet og dårlig koordinasjon
- Falltendens
Dersom temperaturen passerer 40 grader, snakker vi om heteslag – en livstruende tilstand der kroppens naturlige evne til å regulere varme bryter sammen. Søk profesjonell helsehjelp!
Forebygge
Det er viktig å huske at forebygging er nøkkelen.
Mange eldre har redusert evne til å kjenne varme og tørste, og trenger hjelp for å regulere kroppstemperaturen.

8 tiltak som hjelper eldre i varmen
1. Kle lett og luftig
Sørg for at eldre ikke er for varmt kledd. Lette, lyse klær gjør det enklere for kroppen å kvitte seg med varme. Sjekk gjerne i nakken om huden er tørr eller svett, og juster bekledningen etter behov.
2. Ha kontroll på innetemperaturen
En romtemperatur rundt 20–21 °C er best. For kaldt, særlig under 15 °C, kan føre til skjelvinger og økt varmeproduksjon. Er det for varmt inne, kan det være bedre å trekke ut i skyggen i en hage eller på en veranda. Er det ikke mulig, forsøk å skape gjennomtrekk. For å begrense varmeoppbygging innendørs kan det være en fordel å holde vinduer lukket og skjerme for solen med gardiner eller persienner, spesielt i rom med store vindusflater som ellers kan fungere som drivhus.
3. Bruk vifte – med is foran for ekstra effekt
En enkel bordvifte eller håndvifte kan hjelpe kroppen å kjøles ned ved å øke luftsirkulasjonen. Sett gjerne en bolle med isbiter foran viften for å få kaldere luft. Men unngå viftebruk hos eldre med pågående infeksjoner – det kan spre mikrober.
4. Kjøl ned huden med vann eller fuktige tekstiler
Å tørke av kroppen med en klut med lunkent vann, eller legge et vått håndkle over bryst og mage, øker varmetapet gjennom fordampning. Et kjølt laken eller en hjemmelaget «rispose» fra fryseren kan også brukes.
5. Romtemperert drikke
Når det er veldig varmt, er det viktig å drikke ofte for å erstatte væsketapet. Kalde drikker om sommeren gir en følelse av lettelse, men følelsen går raskt over. Når den eldre er for varm og drikker veldig kaldt, så vil kroppen jobbe og slik produsere varme. Det beste er derfor å drikke romtemperert drikke, slik at det blir minst mulig endring i temperaturregulering.
6. Følg med på væskebalansen
Eldre har generelt mindre væske i kroppen enn yngre, og er derfor mer utsatt for dehydrering. Tilby vann, buljong, saft eller frukt jevnlig – og vær oppmerksom på tegn som tørr munn, mørk urin eller redusert allmenntilstand. Unngå koffein- og alkoholholdige drikker da de er mildt vanndrivende.
7. Bruk kjøleelementer – med forsiktighet
Kalde pakninger kan legges nær store blodårer i armhuler eller lysker. Men pakk dem alltid inn i et håndkle for å unngå frostskader eller ubehag. Et kjøleskapskaldt laken kan også gi god effekt.
8. Vær oppmerksom på faresignalene
Tegn som forvirring, hodepine, varm og tørr hud, kvalme, kramper eller lite urin er alvorlige. Oppstår slike symptomer, må personen raskt kjøles ned – og ved mistanke om heteslag bør du kontakte helsepersonell umiddelbart.
Å gjenkjenne tegn til sykdomsforverring, sette i verk riktige tiltak til rett tid og mestre aktuelle prosedyrer er noe du som helsepersonell kan lære mer om ved Verdighetsenterets etterutdanning Akuttmedisinsk eldreomsorg.
Les mer her
Vi har ledige plasser på kullet som har oppstart 23. september!
GOD SOMMER TIL ALLE
Referanser:
Ranhoff, A.H. (2024). Helsefare ved hetebølger. Helsedirektoratet. Hentet 10. juni 2025 fra https://www.fhi.no/op/eldre/helsefare-ved-hetebolger/#eldre-og-syke-er-srlig-srbare-for-heteblger
Hauge, Anton: temperaturregulering i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 10. juni 2025 fra https://sml.snl.no/temperaturregulering
Ananiassen, E.I (u.å.). Førstehjelp ved overoppheting. Røde Kors. Hentet 10. juni 2025 fra https://www.rodekors.no/forstehjelp/tema/heteslag/