
Viser vei i implementering
Verdighetsenteret med internasjonalt innlegg- og nye innsikter fra konferanse om endringsarbeid i helsetjenesten.
Hvordan lykkes vi med å omsette kunnskap til praksis i helse- og omsorgstjenestene? Det var hovedtemaet da fire ansatte fra Verdighetsenteret deltok på den internasjonale implementeringskonferansen EIE2025 i Newcastle.
Med seg hadde de både egen forskning og et sterkt engasjement for varig endring – de kom hjem med ny kunnskap, inspirasjon og et utvidet nettverk av dyktige samarbeidspartnere.
I begynnelsen av juni deltok fire ansatte fra Verdighetsenteret på den internasjonale konferansen Europeen implementation event (EIE2025) i Newcastle, UK. Konferansen samlet nettverk fra hele verden for å dele erfaringer og forskningskunnskap, et viktig fokus var hvordan dette kan implementeres i praksisfeltet – særlig innen helse- og omsorgstjenester.
Fra Verdighetsenteret deltok Evy Gangstø Steinseide, Irene Aasmul, Elsa C. Irgens og Gro-Kathrin Eide med en posterpresentasjon.
Her viste de til sin studie hvor de har intervjuet helsepersonell som har fått kompetanseheving innen praktisk implementering. Intervjuene ble gjennomført 6-8 mnd. etter kompetansehevingstiltaket var avsluttet. Hensikten var å se hvordan denne kompetansen hadde betydning såpass lang tid etter. Deltakerne i studien var helsepersonell fra ulike kommuner som hadde deltatt på Verdighetsenteret sin pilot i etterutdanning om praktisk implementering.

Irene, Elsa, Gro-Kathrin og Evy opplevde at studien ble møtt med interesse på konferansen og det ble knyttet nyttige kontakter med fagpersoner både nasjonalt og internasjonalt.
Å forstå konteksten implementeringen skal skje i ble i stor grad vektlagt på konferansen. Selv om tiltaket som skal implementeres er det samme, varierer konteksten – både innad og mellom organisasjoner – og dette påvirker mulighetene for å lykkes.
Et sentralt budskap fra konferansen var at tillit er avgjørende i alle ledd av implementeringsarbeidet. Tillit til det som skal implementeres, til forskningen og rasjonalet bak, til dem som skal stå for implementeringen, og til dem som skal ta i bruk endringen. Når tillit er til stede, øker sjansen for engasjement og gjennomføring.
Flere innledere viste til hvordan konteksten kan forstås på tre nivåer:
- Indre kontekst: Organisasjonskultur, klima og «readiness» for endring.
- Ytre kontekst: Politiske rammer, sosioøkonomiske forhold og samfunnsnormer.
- Individnivå: Holdninger, ferdigheter og motivasjon – både hos dem som implementerer og dem som skal ta imot endringen.
Dette viser at vellykket implementering ikke bare handler om hva vi ønsker å få til, men hvordan vi møter konteksten og bygger tillit gjennom hele prosessen.

Deltakelsen på EIE2025 viser at Verdighetsenteret bidrar med kunnskap som har overføringsverdi også internasjonalt – og at kompetanseheving og erfaringsdeling er en viktig satsing for å lykkes med implementering i praksis.
Vil du lære mer om implementering?
Verdighetsenteret har en etterutdanning med praksisnært fokus
Praktisk implementering er en etterutdanning for ansatte i eldreomsorgen som står i, eller skal inn i, utviklings- og endringsarbeid. Fokuset i utdanningen er selve implementeringsprosessen – og deltakerne lærer om ulike strategier og verktøy, i kombinasjon med kunnskap om endringsledelse og organisasjonsforståelse.
Undervisningen knyttes ofte til konkrete prosjekter eller til oppdatering av rutiner og retningslinjer for beste praksis i tjenesten.
Gjennom utdanningen får deltakerne blant annet:
- inngående kjennskap til implementeringsprosesser og aktuelle metoder
- kompetanse i kunnskapsbasert praksis
- innsikt i forskningsbasert kunnskap og politiske føringer
- ferdigheter i å bruke verktøy som fremmer varig endring
Et viktig mål med utdanningen er å styrke gjennomføringsevnen lokalt – og gjøre deltakerne til tryggere og mer effektive pådrivere i utviklingsarbeidet på egen arbeidsplass.
Neste kull har oppstart i desember
Totalt 8 dager, tre samlinger:
Del 1: 09.-11. desember 2025
Del 2: 03.-04. mars 2026
Del 3: 02.-04. juni 2026
Ta kontakt med oss om du ønske mer informasjon 👇
-
Trude Kvam Ulleland
Rådgiver avd. Frivillighet og kultur Mobil: 922 40 398 E-post: tku@verdighetsenteret.no- Frivillighet og kultur
-
Evy Gangstø Steinseide
Rådgiver, avdeling for Helse og omsorg Mobil: +47 92 85 99 19 E-post: egs@verdighetsenteret.no- Helse og omsorg