En gruppe eldre er ute på tur. I forgrunnen ser vi en mann i rullestol, og en kvinne som triller rullestolen
Frivillighet og kultur

Trygt samarbeid med frivillige gir bedre eldreomsorg

Et nytt rundskriv fra Helsedirektoratet om rettslige rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten skal hjelpe kommunene til å få til et samarbeid som er godt og trygt for alle parter. Verdighetsenteret mener at det er noen ting som må være på plass for at kommunene skal kunne etterleve dette rundskrivet.

Publisert 26. jun. 2025 Foto: Ingerid Jordal

Eldreomsorgen står overfor store utfordringer. Behovet for omsorgstjenester øker, samtidig som vi opplever en presset offentlig sektor og et stadig større ansvar som må fordeles på færre hender. I dette landskapet blir frivilligheten en stadig viktigere ressurs. For at frivillighetens bidrag skal være både verdifullt og varig, må samarbeidet mellom frivillige og helse- og omsorgstjenestene bygge på klare rammer rundt blant annet oppgavedeling, taushetsplikt og mulighet som bruker til å velge om en ønsker å delta på aktivitet eller få hjelp i regi av frivillige selv.

Forutsetninger for et trygt og godt samarbeid

I et nylig publisert innlegg i Fagbladet løfter leder for avdeling Frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret, Marion Rodgers Løseth frem nettopp dette: Når samarbeid med frivillige skjer innenfor trygge og tydelige rammer, skaper det merverdi for både tjenestemottaker, ansatte og de frivillige selv. Det handler ikke om å “fylle hullene i velferden”, men om å styrke livskvaliteten til mennesker gjennom fellesskap, tilstedeværelse og relasjoner. Frivillige er er kulturbærere, fellesskapsbyggere og relasjonsskapere som bidrar med livsglede, mening og verdighet i hverdagen.

Ved Verdighetsenteret har vi gjennom mange års arbeid med det frivillighetsfaglige sett hvor viktig det er med rolleavklaring, gjensidig respekt og ivaretakelsen gjennom frivillighetskoordinering. Et trygt samarbeid forutsetter at en kjenner hverandres roller, ansvar og grenser. Det skaper forutsigbarhet, både for de profesjonelle i helsetjenesten og for den frivillige og ikke minst for brukerne.

Nytt rundskriv fra helsedirektoratet - et nyttig verktøy

Et viktig verktøy i arbeidet for å skape godt samarbeid med frivillige i helse- og omsorgstjenestene er Helsedirektoratets nye rundskriv til kommunene: Rettslige rammer for samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivilligheten som ble offentliggjort nå i mai.

Dette dokumentet gir kommunene og helse- og omsorgssektoren et tydelig rettslig rammeverk for samarbeid med frivillige, og er et klart signal om at frivillighet ikke er en «nice to have», men en anerkjent og ønsket del av omsorgsfellesskapet. Det understrekes også at frivillige ikke skal erstatte fagkompetanse eller gjøre lovpålagte helsefaglige oppgaver.

Delta på kostnadsfritt Fagforum med rundskrivet som tema. Møt Verdighetsenteret, Helsedirektoratet og advokat Dag-Heine Bjørndal. Se her for mer informasjon og påmelding

Rundskrivet kan leses her

Ved Verdighetsenteret jobber vi hver dag for å bygge bro mellom fagmiljøer, kommuner og frivilligheten. Vi tilbyr kompetanseheving gjennom etterutdanning, dagskurs, webinarer, fagforum, seminarer og vår årlige konferanse Frivillighet og aktivitet i eldreomsorg ( legg inn lenke) Vi er en aktiv stemme i utviklingen av en sterkere og mer bærekraftig eldreomsorg som ivaretar hele mennesket.

Vår erfaring er klar: Når det offentlige og frivilligheten samarbeider gjennomtenkt og strukturert, får vi en eldreomsorg der flere får mulighet til å leve verdige og meningsfulle liv – med fellesskap, glede og trygghet.

Les saken i Fagbladet for å få noen tips til godt samarbeid

Verdighetsenterets kompetansetilbud

Ønsker du mer kunnskap om hvordan din kommune eller organisasjon kan styrke samarbeidet med frivillige? Vi hjelper dere til å skape tydelige rammer og rutiner for samarbeidet. Dette bidrar til at samarbeidet blir trygt og godt for alle parter, og til at rundskrivet kan etterleves i kommunene

Fagforum med rundskrivet som tema
20. august inviterer vi til et kostnadsfritt fagforum hvor det nye rundskrivet er tema. Møt Verdighetsenteret, Helsedirektoratet og advokat Dag-Heine Bjørndal. Se her for mer informasjon og påmelding


Etterutdanningen Frivillighet i eldreomsorg (digitalt)
Pris: kroner 490,- per person
Les mer

Dagskurs om ulike temaer innen frivillighet i helse- og omsorgssektoren (digitalt)
Pris: Kroner 100,- per person
Les mer

Webinarer og Fagforum (digitalt)
Pris: Gratis, krever påmelding
Les mer


Se r kalender for Verdighetsenterets helhetlige tilbud

Vi kan også holde våre kurs hos dere